Standaard pagina

WEETJES VAN ARUBA

Zandstrand op Aruba

Geschiedenis

Aruba kent een turbulente en boeiende geschiedenis. Verschillende volkeren hebben het eiland kortere of langere tijd bewoond en hun stempel op de geschiedenis van Aruba gedrukt. De slavernij heeft in het Caribische gebied een grote rol gespeeld, echter door het ontbreken van plantages op Aruba zijn er niet veel slaven tewerk gesteld op het eiland.

De ontdekking van goud en de olie-industrie hebben de ontwikkeling van Aruba in een stroomversnelling gebracht. Het goud is nu grotendeels gedolven en de olie-industrie staat op een laag pitje maar Aruba heeft de laatste decennia een nieuwe goudader aangeboord: het toerisme. Jaarlijks ontvangt het meer dan 1.2 miljoen bezoekers en is daarmee een van de best bezochte Caribische bestemmingen.

Over de oorsprong van de naam Aruba bestaan veel theorieën. Op een kaart uit 1562 staat de naam Orua. Dit is de eerste naam die beschreven is en die een beetje op Aruba lijkt.

Ontstaan van Aruba

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden is Aruba ontstaan als gevolg van enorme onderzeese lava uitbarstingen. Vervolgens werd 60 miljoen jaar geleden een enorme landmassa boven het wateroppervlakte uitgetild. De wind en het regenwater hebben daaropvolgend miljoenen jaren op het gesteente ingebeukt met als gevolg dat het landschap van Aruba aanzienlijk is afgeplat.

Een derde van het eiland bestaat uit vulkanisch gesteente maar het grootste deel van Aruba bestaat uit kalksteen. Deze kalksteen is ontstaan als gevolg de afzetting van kalk door de poliepen van steenkoraal. Op Aruba komt een uniek stollingsgesteente voor: het zogenaamde Hooiberggiet. Hooiberggiet is een soort graniet en is betoverend groen van kleur.

Het is overigens wel aardig om je te realiseren dat in de tijd dat de dinosauriërs over de aardbol renden, Aruba nog niet bestond.

Indianen

Reeds een paar duizend jaar voor onze jaartelling woonden er al mensen op Aruba. De indianen van Zuid-Amerika hadden zich in die tijd over het Caribische gebied verspreid. Het Caribische gebied is vernoemd naar de Carib-indianen.

De eerste groepen indianen leefden als semi-nomaden op Aruba, zich voedend met de dieren van de zee. Latere groepen, waaronder de Arawak-taalgroep, hadden een vaste verblijfplaats en bedreven ook landbouw naast de visserij. Archeologische vondsen en rotstekeningen op Aruba herinneren aan het Indiaanse verleden. 

Aruba werd niet bevolkt door duizenden indianen, hooguit een paar honderd. Toen de Spanjaarden Aruba ontdekten leefden de indianen overigens nog in het ‘stenen tijdperk’. 

Spanjaarden

In 1499 zette volgens de overlevering de Spanjaard Alonso de Ojedo als eerste Europeaan voet op Bonaire en Curaçao. Of hij in die tijd ook Aruba bezocht is niet zeker. 1499 is in ieder geval een belangrijk jaartal in de geschiedenis van Aruba.

In dat jaar verscheen het eiland voor het eerst op de ‘Mapa Mudi’, de beroemde wereldkaart van Juan de la Costa. Voor de Arubanen geldt dit jaartal als het begin van hun geschiedenis. Vanaf 1499 begon dus de kolonisatie van de Benedenwindse Eilanden door de Spanjaarden.

Omdat de Spanjaarden in vergelijking met de indianen op Aruba, Bonaire en Curaçao maar kleine mensen waren noemden de Spanjaarden de eilanden islas de los gigantes (eilanden van de reuzen).

Later kwamen de Spanjaarden erachter dat er geen goud en geen bruikbare landbouwgronden op Aruba, Bonaire en Curaçao waren en toen noemden ze de eilanden islas inutile (nutteloze eilanden). Alle indianen werden vervolgens door de Spanjaarden van de eilanden afgevoerd en te werk gesteld in de Spaanse kopermijnen en op de suikerplantages van Hispaniola.

Hollanders

In het midden van de 17de eeuw zocht de West-Indische Compagnie (WIC) een nieuw steunpunt voor hun vaart op Zuid-Amerika en een marinehaven voor haar kaperschepen. In 1634 werd daarom beslag gelegd op Curaçao onder leiding van Johannes van Walbeeck. Twee jaar later, in 1636 werden vanaf Curaçao ook Bonaire en Aruba veroverd op de Spanjaarden.

Peter Stuyvesant

De beroemde Nederlandse koloniaal bestuurder Peter Stuyvesant heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Aruba.

Peter Stuyvesant was in dienst van de West Indische Compagnie en werd in 1639 benoemd tot directeur-generaal van Curaçao. Dat betekende ook dat hij het bevel voerde over de twee andere Benedenwindse Eilanden: Bonaire en Aruba.

Peter Stuyvesant bracht in 1662 een kort bezoekje aan Aruba. Nadat de bestuurszetel van ‘Nieuw Nederland’, van Curaçao naar Nieuw Amsterdam werd verplaatst, verhuisde Stuyvesant mee naar het huidige New York waar hij uiteindelijk stierf in 1672.

Wisselende eigenaren

In de 19de eeuw wisselde Aruba vaak van eigenaar. Afwisselend waren Venezolanen (de Venezolaanse revolutionair ‘De Miranda’ hield het eiland een paar maanden bezet), Fransen, Engelsen en Hollanders de baas op Aruba. Uiteindelijk kwam in 1816 Aruba definitief weer in Nederlands bezit.

Status Aparte

De Arubaanse samenleving heeft altijd gestreefd naar een grote mate van zelfstandigheid. Na een lange politieke strijd werd in 1983 de status aparte van Aruba gehonoreerd ingaande op 1 januari 1986.

Vanaf dat moment was Aruba een zelfstandig eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 1986 vieren de Arubanen op 18 maart hun onafhankelijkheid van de Nederlandse Antillen. De ‘Dag van de vlag en het Volkslied’ oftewel de ‘Nationale Dag’ is een nationale feestdag.

Sinds 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen opgeheven. Curaçao en Sint Maarten zijn nieuwe landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten van Nederland geworden. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Slavernij

De slavenhandel uit de 17de eeuw die opgezet werd door de Hollanders, Engelsen, Fransen en Portugezen, vormt een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis.

Zwarte Afrikanen werden vanuit Afrika naar het Caribische gebied verscheept en daar verhandeld om tewerk gesteld te worden in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en op de Caribische eilanden. Hier moesten de slaven zwaar werk verrichten op de verschillende soorten plantages, in de havens en in de zoutpannen. In 1863 werd de slavernij in de Nederlandse kolonies volledig afgeschaft.

Goud

Op Aruba ontstond een ware goudkoorts nadat een herdersjongen in 1824 goud vond bij Rooi Fluit en Rooi Daimari aan de noordkust. Decennialang duurde de zoektocht naar het goud en bezorgde Aruba een enorme welvaartsboost. In eerste instantie werd het makkelijk winbare goud uit de grond gehaald. Later moesten de goudmaatschappijen meer moeite doen om het edele metaal boven de grond te krijgen. Er moesten gaten, putten, liften en schachten gegraven worden.

Aruba telde in die tijd twee goudsmelterijen: de goudsmelterij van Bushiribana en de goudsmelterij van Balashi. In de loop van de tijd zijn er verschillende exploitanten van de goudmijnen en de goudsmelterijen geweest. In sommige tijdvakken van de goudhandel extreem lucratief dan weer waren de kosten hoger dan de baten en moest er geld bij.

De goudindustrie op Aruba vond haar definitieve Waterloo kort na de eerste wereldoorlog. De mijnen waren sterk verouderd en er was een gebrek aan dynamiet en grondstoffen om het goud te zuiveren. Kort na de Eerste Wereldoorlog is nog een (voorlopig) laatste niet succesvolle poging gedaan om de commerciële goudwinning op het Caribische eiland nieuw leven in te blazen.

Aardolie

Sinds 1925 speelt het kleine Aruba bij tijd en wijle een prominente rol in de mondiale olie-industrie. De olieraffinage en olieoverslag op Aruba was in sommige tijdvakken aanzienlijk. In 1952 werd het twee biljoenste barrel ruwe olie gezuiverd. Maar de oliesector heeft ook mindere tijden gekend. Eind jaren tachtig was het bijna afgelopen met de olie-industrie op Aruba. Maar sinds de doorstart van 1991 is de raffinaderij weer gedeeltelijk open.

De opbloeiende olie-industrie bracht de Arubanen veel werkgelegenheid en welvaart. Doordat de olieraffinage en de olieoverslag op Aruba zulke enorme proporties aannam kwam er een groot tekort aan vakmensen. Er ontstond een ware immigratiegolf. Duizenden arbeiders van elders werden gecontracteerd.

Deze immigranten met verschillende culturele achtergronden gingen wonen en werken op Aruba en maakten deel uit van de Arubaanse samenleving. Vele tradities en gewoontes op Aruba zijn te herleiden naar de grote arbeidsimmigratie. Een mooi voorbeeld hiervan is het uitbundige Arubaanse carnaval dat geïntroduceerd is door arbeidsimmigranten uit Trinidad.

Toerisme

Het toerisme is de laatste decennia voor Aruba van enorm belang en zorgt ervoor dat min of meer alle Arubanen direct of indirect met deze bedrijfstak van doen hebben. Jaarlijks bezoeken ruim 1.2 miljoen toeristen Aruba.

Het zijn voornamelijk Amerikanen, Canadezen en Venezolanen die het Caribische eiland bezoeken. De vriendelijkheid van de Arubanen, de veiligheid op het eiland en het stabiele klimaat zijn belangrijke eigenschappen van Aruba die het voor toeristen een aantrekkelijke reisbestemming maken.

Het enige wat in de toekomst roet in het eten kan gaan gooien in de enorme lucratieve toeristenindustrie op Aruba is Cuba. Wat gaan de Amerikaanse toeristen doen als Cuba zich meer gaan ontwikkelen als vakantieland voor de Amerikanen.

Nu wordt het communistische Caribische eiland jaarlijks door 150.000 Amerikaanse toeristen bezocht. Alles wat Aruba te bieden heeft kan ook op Cuba worden opgebouwd. Tel daarbij op dat Cuba dichter bij de VS ligt dan Aruba waardoor de reistijd een stuk korter is.

Feitentabel

Aantal inwoners

104.000 (2010)

Aangrenzende zeeën

Caribische Zee

Afstand

7920 km (tot Nederland)

Arbeidsparticipatie

?

Bevolkingsdichtheid

572,6 km2 (2009)

Domeinnaam extensie

.aw

Drinkwater

Kraanwater is direct drinkbaar

Continent

Noord-Amerika

Elektriciteit

110-120 Volt/60 hertz

Hoofdstad

Oranjestad

Hoogste punt

Jamanota (188 m)

Indenticatieplicht

?

Kustlijn

68,5 km

Laagste punt

Caribische zee (0 m)

Landenafkorting kentekenplaat

ARU

Levensverwachting

?

Ligging

12°31’ noorderbreedte en 70°2’ westerlengte

Munteenheid

Arubaanse florin (Afl)

Nationale feestdag

18 maart, Dag van de vlag en het Volkslied

Netto-arbeidsparticipatie

?

Oppervlakte

184 km2

Officiële landstaal

Papiaments en Nederlands

Religie

82% katholiek, 8% protestant, 10% overig

Reismogelijkheden

Vliegtuig of boot (cruise)

Staatsvorm

Autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatshoofd

Koningin Beatrix

Sterftecijfer

?

Telefoon

00297

Toerisme

1,2 miljoen (2007)

Tijdzone

GMT -4

Vliegtijd

10 uur (vanaf Nederland)

Verkeersregelementen

Rechts

Vliegveld

Koningin Beatrix International Airport

Volkslied

Aruba Dushi Terra

Werkloosheidspercentage 

?

Ziekenhuis

Dr. Horacio Oduber Hospitaal


Weer en klimaat

Op Aruba heerst - volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger - een steppeklimaat. De temperatuurverschillen zijn laag op jaarbasis, er is weinig neerslag en veel zon. De luchtvochtigheid is vrij hoog (76%) maar door de immer aanwezige passaatwinden is het aangenaam. De noordoostpassaat heeft op het eiland een gemiddelde snelheid van zeven meter per seconde. Aruba valt buiten de orkaanzone en heeft dus geen last van tropische stormen, orkanen en tornado’s.

Doordat Aruba onder de ‘hurricane belt’ ligt zal het Benedenwindse Eiland doorgaans geen directe negatieve gevolgen ondervinden van het natuurgeweld op de Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico. Maar indirect beïnvloedt het orkaanseizoen het weer wel op Aruba. Zo kan het dagen windstil en droog zijn dan weer afgewisseld met flinke plenspartijen.

Voor veel eigenaren van zeilschepen en motorjachten is Aruba een aantrekkelijke bestemming om hun dure bootjes veilig te stallen tijdens het orkaanseizoen waardoor ze geen grote stormschade kunnen oplopen.

Het regenseizoen op Aruba loopt van oktober tot en met december. De meeste regen valt dan gedurende de nacht en bij het krieken van de dag. In de loop van de ochtend en aan het begin van de middag wordt het dan droog.

De gemiddelde temperatuur overdag ligt rond de 30 graden Celsius. In maart 1966 werd met 19 graden Celsius de laagste temperatuur ooit gemeten op het Caribische eiland. Het aantal dagen regen per maand is op een hand te tellen. Tezamen met een gemiddelde zeewatertemperatuur van 29 graden Celsius vormen dit de ideale ingrediënten voor een uiterst aangenaam klimaat.

Als je de drie ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) met elkaar vergelijkt, staat op Aruba op jaarbasis de meeste en de hardste wind. Dit heeft te maken met de geografische positie van Aruba.

 

 

 

 

Klimaattabel

 

gemiddelde temperatuur overdag °C

 

gemiddelde temperatuur s’nachts °C

gemiddeld aantal uren zonneschijn

 

gemiddeld aantal regendagen per maand

gemiddelde hoeveelheid
neerslag per maand in mm

gemiddelde zeewater-temperatuur in °C

jan

29

25

8

4

31-60

27

feb

30

24

9

3

6-30

26

mrt

30

25

9

2

6-30

27

apr

31

26

9

2

6-30

27

mei

32

27

9

2

31-60

28

jun

32

28

9

2

31-60

28

jul

33

29

10

3

31-60

29

aug

33

29

10

3

61-100

29

sept

33

29

9

3

61-100

29

okt

32

28

9

3

101-200

28

nov

31

27

9

6

61-100

27

dec

30

26

8

6

31-60

27


 

Oranjestad

Oranjestad is de hoofdstad van Aruba en tevens het politieke, culturele en zakelijke centrum van het Caribische eiland. In Oranjestad hebben de belangrijkste overheidsgebouwen en bedrijven van Aruba zich allemaal verzameld.

De stad ademt verschillende sferen uit. Enerzijds waan je jezelf in de 18de eeuw met haar prachtige koloniale panden gehuld in de mooiste vrolijke kleuren. Anderzijds beweeg je jezelf in een ‘hippe’ Caribische stad vol met luxe winkels, trendy restaurants en exclusieve clubs.

Oranjestad - in de volksmond Playa genoemd - telt ongeveer 35.000 inwoners en is daarmee de grootste plaats van Aruba. Oranjestad ligt aan de noordwestkant van Aruba aan zee en is in het bezit van een haven.

 

Geschiedenis

Oranjestad volgde in 1790 Savaneta op als hoofdstad van het Caribische eiland. Savaneta ligt in het zuiden van Aruba en was lange tijd de belangrijkste plaats van Aruba. Maar Oranjestad bleek voor de schepen beter bereikbaar te zijn dan Savaneta. Oranjestad bleek namelijk een diepere vaargeul te hebben waardoor grotere schepen konden laden en lossen op het eiland.

Oranjestad werd daarom de nieuwe hoofdstad en kwam vervolgens stormachtig in ontwikkeling door de opbloeiende (zee)handel. In die tijd werden er veel (pak)huizen in de stad gebouwd om alle handelswaar op te slaan.

In de begin periode vestigden de Arubanen zich rondom Fort Zoutman. Fort Oranje is het eerste stenen bouwwerk dat op Aruba werd opgetrokken en dateert uit 1639. Fort Oranje is vernoemd naar het Nederlandse koningshuis.

 

Ontspanning

Oranjestad wordt wel eens het Las Vegas van het Caribische gebied genoemd. In de hoofdstad van Aruba word je verwelkomt door tientallen neon gekleurde casino’s. De hoofdstad van Aruba is daarnaast het episch centrum voor zowel toeristen als locals. Tal van evenementen - waaronder het wereldberoemde Arubaanse carnaval - spelen zich af in Oranjestad.

Tijdens de zwoele avonden is het een aanrader om aan de prachtige brede boulevard te vertoeven. Aan deze boulevard is het kijken en bekeken worden maar het geeft ook een magnifiek uitzicht over de haven van het eiland. Een haven die gevuld is met de peperdure ‘Yachts’ van de ‘Rich and Famous’ maar ook met indrukwekkend grote cruiseschepen.

 

San Nicolas

San Nicolas telt ruim 18.000 inwoners en is daarmee na Oranjestad de tweede stad van Aruba. San Nicolas ligt aan de zuidwestkant van Aruba aan zee en is in het bezit van een haven. De afstand tussen Oranjestad en San Nicolas bedraagt ongeveer negentien kilometer.

Geschiedenis

San Nicolas heeft zijn naam te danken aan de heer Nicolaas Johannes van der Biest (1808-1873), een vroegere landeigenaar van dit deel van Aruba.

De goud-, fosfaat- en oliewinning op Aruba bracht veel schepen naar San Nicolas waardoor het stadje tot bloei kwam. Tijdens de hoogtijdagen van de olie-industrie deden per jaar 1700 tankers de haven van San Nicolas aan.

Vanuit hele Caribische gebied werken veel immigranten - met name veel Engelssprekenden - in de olieraffinage en olieoverslag van San Nicolas. Dit deel van Aruba is dan ook het meest ‘Brits Caribisch’ door de vele arbeiders uit de voormalige Britse koloniën van de Caribische archipel.

Nu staat de olieraffinage en olieoverslag van San Nicolas op een lager pitje, maar de karakteristieke sfeer in het voorheen eenvoudige dorp is gebleven.

Ontspanning

In tegenstelling tot de situatie in Oranjestad is San Nicolas niet erg toeristisch. Je zult er dus ook niet veel hotels en resorts tegenkomen. De laatste tijd probeert het stadje wel aantrekkelijker te worden voor toeristen. Er zijn dan ook steeds meer accommodaties te vinden voor de bezoekers. Verder kent het San Nicolas een wereldberoemde bar: Charlie’s Bar.

Charlie’s Bar bestaat sinds 1941 en is een begrip op Aruba. De bar hangt vol met duikvondsten, krantenartikelen, (verkeers)borden en andere trofeeën. Je kunt er goed eten en genieten van sterke verhalen onder het genot van een drankje. San Nicolas is overigens de enige stad op Aruba waar legale prostitutie is toegestaan.

 

Bezienswaardigheden

Cultuurliefhebbers komen in San Nicolas ook aan hun trekken in de verschillende musea, galeries, oude kerken, historische gebouwen en monumentale vuurtorens.

Galeria Harmonia laat het werk zien van hedendaagse Arubaanse en Caribische kunstenaars. In de galerij tref je geen prullaria uit souvenirwinkels aan maar echte kunst.

Net buiten San Nicolas vind je de Lourdesgrot. Het kerkje in de grot dateert uit 1958 en wordt opgesierd door een 700 kg wegend beeld van Maria. Ieder jaar wordt op 11 februari de dag van Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes gevierd. Vanuit de Santa Teresia-kerk in San Nicolas gaan gelovigen dan in processie naar de grot om een mis bij te wonen.

Liefhebbers van modeltreinen kunnen hun hart ophalen in het gratis toegankelijke modeltreinmuseum van San Nicolas.

Historische gebouwen

Helaas zijn er door de expansiezucht van de laatste decennia op Aruba veel historische gebouwen verwaarloosd of afgebroken. Bij de totstandkoming van de vele hotels en andere faciliteiten voor de toeristen is links en rechts wel wat van het historische erfgoed van het Caribische eiland verloren gegaan.

Maar niet alles is al voor de eeuwigheid verdwenen. Het oudste gebouw van Aruba, Fort Zoutman uit 1797, staat nog fier overeind. Daarnaast zijn er nog meer monumentale en koloniale panden te bezichtigen en te bezoeken.

Gelukkig komt er op Aruba een steeds beter monumentenbeleid om de fraaie objecten die volgens de West-Indische bouwstijl zijn opgetrokken te restaureren en in goede staat te bewaren voor de komende generaties.

 

sinds

adres

Fort Zoutman

1797

Oranjestad

Willem III-toren

1868

Oranjestad

Kalkoven

1892

Oranjestad

Landskantorengebouw 1911

1911

Oranjestad

Hotel Colombia

1918

Oranjestad

Eloy Arends-gebouw

1925

Oranjestad

Oranjestraat 28

1932

Oranjestad

Gerechtsgebouw

1936

Emanstraat 51, Oranjestad

Kunukuhuis (stads)

-

Oranjestad

Ecury Complex

-

Oranjestad

Pand Henriquez

-

Oranjestad

Voormalige Landsschool & Openbare Leeszaal

-

Oranjestad

Huisje Wild

-

Schelpstraat, Oranjestad


Fort Zoutman

Fort Zoutman is het oudste gebouw van Aruba. Om de haven te verdedigen werd het fort in 1796 door de Hollanders gebouwd. De twee kanonnen die voor de deur staan zijn daadwerkelijk gebruikt om de Engelsen te verjagen die in 1799 aan land trachten te komen.

Nadat het zijn functie had verloren om Oranjestad te verdedigen diende Fort Zoutman later nog als gevangenis en politiebureau. Nu is het Historisch Museum (Museo Historica Arubano) erin gevestigd.

Willem III-toren

De Willem III-toren werd in 1868 aan Fort Zoutman gebouwd en staat aan de westkant van Aruba in Oranjestad. De toren diende als uitkijkpost en vuurtoren en vormt de toegangspoort van Fort Zoutman aan de westkant.

Kalkoven

De kalkoven dateert uit 1892 en is een officieel historisch monument. De oven leverde kalk aan bouwbedrijven en deed dienst tot 1949.

 

Huisje Wild

Huisje Wild is een typisch Arubaans stads-kunuku-huis. De vrijstaande woning is in opdracht van de handelaar Victor Wild tot stand gekomen in de tweede helft van de 19de eeuw.

 

Monumenten

Op Aruba staan een aantal herdenkingsmonumenten, standbeelden en plaquettes die een aardig beeld geven van de roemruchte verleden van het Caribische eiland. Op deze manier worden de mensen geëerd en gebeurtenissen herdacht die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Aruba.

 

sinds

adres

Koningin Wilhelmina (standbeeld)

1955

Plaza Koningin Wilhelmina, Oranjestad

Jan Hendrik ‘Henny’ Eman (standbeeld)

-

Plaza Henny Eman, Oranjestad

Monumento 18 di Maart (standbeeld)

-

Oranjestad

Monumento L.G. Smith (standbeeld)

-

Oranjestad

Juan Enrique ‘Juancho’ Irausquin (standbeeld)

-

Plaza J.E. Irausquin, Oranjestad

Boy Ecury (standbeeld)

-

L.G. Smithboulevard, Oranjestad

Gilberto François Croes (standbeeld)

-

Plaza Libertador Betico Croes, Oranjestad

Daniel Leo (standbeeld)

-

Plaza Daniel Leo, Oranjestad

Juan Enrique ‘Juancho’ Irausquin (portret)

-

Paseo Herencia Mall, Oranjestad

Jan Hendrik ‘Henny’ Eman (portret)

-

Paseo Herencia Mall, Oranjestad

Betico Croes (portret)

-

Paseo Herencia Mall, Oranjestad

Monument voor de Schutterij, Arubaanse Vrijwilligerskorps en de militaire korpen tijdens de Tweede Wereldoorlog

-

Lacle Boulevard, Oranjestad

Monument voor de Arubaanse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog

-

Lacle Boulevard, Oranjestad

Monument voor de Schutterij en de Burgerwacht van Aruba

-

Oranjestad

Ankermonument

-

-

 

Kerken

Aruba telt een aantal historische kerken verspreid over het eiland. In analogie met de historische gebouwen zijn er helaas ook een aantal huizen van God verloren gegaan in de loop van de tijd. In totaal staan er vier Rooms-katholieke en een protestantse kerk op het Caribische eiland.

 

sinds

adres

Kleine (Oude) Protestantse Kerk

1846

Oranjestad

Sint Franciscus-kerk

1919

Oranjestad

Santa Ana-kerk

1919

Noord

Santa Teresia-kerk

1935

San Nicolas

Alto Vista Kapel

1952

Noord

 

 

 

Kleine (Oude) Protestantse kerk

De Kleine (Oude) Protestantse kerk in de Wilhelminastraat te Oranjestad is na Fort Zoutman het oudste gebouw van Aruba. De kerk is in 1846 gebouwd en staat naast de grote en moderne protestantse kerk uit 1950.

Sint Franciscus-kerk

De huidige Sint Franciscus-kerk uit 1919 is de vierde kerk in een serie van kerken met dezelfde naam op dezelfde plaats.

Santa Ana-kerk

In Noord - een woonwijk net buiten Oranjestad - vormt de Santa Ana-kerk het middelpunt en de belangrijkste bezienswaardigheid. Door een uitbraak van een epidemie in het verderop gelegen Alto Vista werden de bewoners naar Noord verdreven en daar kon deze fraaie kerk ontstaan.

Een bezoek aan de Sint Annakerk is zeer de moeite waard alleen al om het uit eikenhout gesneden hoogaltaar te bekijken. Dit kunststukje is een mooi voorbeeld van de neogotische beeldhouwkunst van 1870. Het altaar, de communiebank en de preekstoel vormen een geheel en zijn ontworpen en gebouwd door de Brabantse kunstenaar Hendrik van der Geld.

De Duitser Wilhelm Derix (1837-1919) maakte de glas-in-loodramen in 1932 en de halfboogvensters, die de vier fiscaals van Alto Vista voorstellen, werden ontworpen door Johan Schweitz en gebouwd door Heinrich Derix.

Naast de kerk bevindt zich de pastorie. Deze pastorie is gebouwd in 1877 en is daarmee de oudste nog in gebruik zijnde pastorie van het eiland. Ook bijzonder is het kerkhof dat naast de Sint Annakerk is gelegen, doordat de ondergrond uit rots is opgebouwd worden de overledenen bovengronds in tombes bijgezet.

Santa Teresia-kerk

De Santa Teresia-kerk dateert van 1935. Op de plaats waar nu de huidige kerk staat stond reeds in 1929 een houten kerk. De Santa Teresia-kerk is vernoemd naar de  in 1929 heilig verklaarde non Theresia van Lisieux.

Alto Vista Kapel

Op de plek waar ooit de eerste kerk van Aruba stond staat nu de Alto Vista Kapel. Het pittoreske kerkje werd in 1952 gebouwd op een kalksteenplateau. Spaanse missionarissen bouwden samen met de indianen ooit de eerste katholieke kerk van steen met een dak van maїsstokken. Deze kerk is in de loop van de tijd verloren gegaan.

De Alto Vista Kapel staat midden in de onbewoonde wereld van Noordwest-Aruba op een kalksteenplateau. Vroeger woonden in Alto Vista mensen maar door besmettelijke ziektes ter plaatse zijn de inwoners een stukje verder op gaan wonen in het plaatsje Noord.

Het kerkje wordt doorlopend getroffen door de immer aanwezige passaatwinden maar doorstaat dat moeiteloos. Naast de wekelijkse diensten in het fraaie kerkje is er jaarlijks in oktober een bedevaart en processie ter ere van de Maagd Maria naar de Alto Vista Kapel.

 

Musea

Ondanks het feit dat Aruba een klein eiland is herbergt het toch een aantal musea die het bezoeken meer dan waard zijn. Uiteraard is het verhaal te leren over de indianen, de allereerste bewoners van het Caribische eiland maar daarnaast zijn er ook nog musea die je op het eerste gezicht niet zou verwachten op Aruba, zoals het Modeltreinenmuseum en het Muntenmuseum.

 

 

adres

Historisch Museum

Museo Historico Arubano

Oranjestad

Archeologisch Museum

Museo Arqueologico Arubano

Oranjestad

Muntenmuseum

Museo Numismatico Aruba

Oranjestad

Museum van Oudheden

Museo di Antiguedad Aruba

Oranjestad

Rococo Plaza Museum

-

Tanki Leendert 158g, Oranjestad

Schelpenmuseum

-

Oranjestad

Aruba Aloë Museum

Museo di Aloe

Halto

Modeltreinenmuseum

-

San Nicolas

Sportmuseum

Museo di Deporte Aruba

Oranjestad

Bijbelmuseum

-

Oranjestad


Historisch Museum

Het Historisch Museum (Museo Historico Arubano) is gehuisvest in Fort Zoutman. Het is een bescheiden museum waar het verhaal wordt verteld vanaf de indiaanse bewoners van Aruba tot en met de Spaanse en de Hollandse koloniale periode. 

Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum (Museo Arqueologico Arubano) verteld het verhaal van het indiaanse verleden van Aruba. Er zijn veel tastbare voorwerpen uit die tijd bewaard gebleven zoals keramiek, stenen werktuigen en grafurnen. Het absolute topstuk van het museum is een paar duizend jaar oud indianenskelet. In 1989 zijn veertig skeletten opgegraven bij Malmok aan de noordwestkust.

Muntenmuseum

Het Muntenmuseum (Museo Numismatico Aruba) herbergt zo’n 40.000 duizend historische munten en andere betaalmiddelen uit de hele wereld. Het museum vormt een waar walhalla voor muntenverzamelaars en anderen die interesse hebben in geschiedenis.

Schelpenmuseum

Het Schelpenmuseum herbergt een grote particuliere verzameling van schelpen.

Aruba Aloë Museum

Aruba was in de negentiende eeuw voor een groot deel beplant met aloëplanten omdat destijds de aloëteelt een prominente rol speelde in de Arubaanse economie. Tegenwoordig is er weer een hernieuwde belangstelling voor natuurlijke producten en is de Aruba Aloëfabriek weer nieuw leven ingeblazen.

Uit de bladeren van de aloëplanten wordt heldere gel geperst die vervolgens wordt verwerkt tot shampoos, lotions en zonnebrandmiddelen. Naast de mogelijkheid om de Aruba Aloëfabriek te bezoeken is er een klein museum en een winkel waar de nodige aan aloë gerelateerde producten te koop zijn.

Rococo Plaza Museum

Je vindt in het Rococo Plaza Museum antiquiteiten en bezienswaardigheden in Lodewijk XV-stijl in een complex dat is gebouwd met oude bouwmaterialen uit de 17de eeuw. Onder het dak en in de ‘uivormige’ torens in rood koper zijn drieëntwintig toonzalen gebouwd met ongewone stukken antiek uit Aruba en Zuid-Amerika.

Op de laatste zondag van de maand verkopen plaatselijke Arubanen hun producten op de rommelmarkt. Openingsuren van het Rococo Plaza Museum: van 9.00 uur tot 17.00 uur op doordeweekse dagen, en van 10.00 uur tot 14.00 uur op zaterdag.

Modeltreinenmuseum

Liefhebbers van modeltreinen kunnen hun hart ophalen in het gratis toegankelijke modeltreinmuseum van San Nicolas.

Sportmuseum

Aruba’s 1se (zonder t) sportmuseum valt te lezen boven de ingang van het eerste en enige sportmuseum van Aruba dat is opgericht door Francisco 'Chipen' Chirino.

Bijbelmuseum

Het ds. dr. A. van den Doel Bijbelmuseum toont de nalatenschap van ds. dr. Anthony van den Doel. In dit kleine museum zijn een aantal antieke bijbels, bijbelvertalingen en bijbelse literatuur te bekijken.


Galeries

Liefhebbers van de beeldende kunst kunnen op Aruba een waar paradijsje tegemoet zien. De schilderkunst, tekenkunst, glaskunst, beeldhouwkunst, sculptuur, fotografie, keramiek, textiel, multimedia en de moderne media zijn ruim vertegenwoordigd op het Caribische eiland.

Een groot deel van al dat moois heeft zich verzameld in verschillende kunstgaleries die Aruba rijk is. Maar ook in de grote hotels en resorts, overheidsgebouwen en banken geven de Arubaanse kunstenaars regelmatig acte de présence in de vorm van kunsttentoonstellingen en kunstexposities en wordt de gelegenheid geboden om kunst te bekijken en eventueel te kopen.

galeriehouder

galerie

adres

-

Access Art Gallery

Oranjestad

Alida Martinez

Art Studio-Gallery Insight

Paradera

Ciro Abath en Marian Abath

Aruba glass & ceramics

Paradera

-

Atelier ‘89

-

Frans Sluiter

Arubierto Art Gallery & Studio

-

-

Betty’s Pottery & Souvenier Shop

-

-

Captain’s Art Gallery

-

-

Galeria Harmonia

San Nicolas

-

Galeria Eterno

-

-

Gasparito Restaurant & Art Gallery

Oranjestad

-

Instituto di Cultura

-

-

Westin Aruba Art Gallery

-

     

Rifeilandjes

De Palm Eiland en Renaissance Eiland zijn twee privé-eilanden die voor de westkust van Aruba liggen. Op de kleine rifeilandjes ontbreekt het aan niets voor de gasten, die heerlijk kunnen luieren op het zandstrand in een betoverende Caribische sfeer.

De Palm Eiland

Op ‘De Palm Eiland’, dat eigendom is van De Palm Tours, is een chique recreatieoord gebouwd waar je verder een drankje kunt doen en een fijne maaltijd kunt nuttigen.

Door de prachtige koraalriffen met kleurrijke tropische vissen, met name grote paarsblauwe papegaaivissen, is De Palm Eiland een van de populairste duik- en snorkelplekken van Aruba. Om de aanwas van nieuw koraal te bevorderen is er een vliegtuig en een tourbus afgezonken.

Het rifeilandje is ook in het bezit van een modern waterpark. Dit is voor kinderen natuurlijk het ultieme walhalla. Zij kunnen zich hier vermaken in zwembaden en met daarin verschillende glijbanen.

Het eiland is na betaling toegankelijk en bereikbaar na een vijf minuten durende boottocht. Het veerbootje vaart om het half uur uit. Als je na twaalven komt hoef je maar voor een halve dag een ticket te kopen en dat scheelt want het is niet goedkoop om toegang te krijgen tot De Palm Eiland.

Renaissance Eiland

Het groene idyllische Renaissance eiland, dat eigendom is van het Renaissance Aruba Resort, heeft twee prachtige stranden waar je heerlijk kunt zonnebaden onder het genot van een lekkere cocktail. Renaissance Eiland is ook het leefgebied van enkele tientallen tamme Caribische flamingo's die parmantig over het witte strand stappen.

Het eiland is gratis toegankelijk voor de gasten van het luxe Renaissance Aruba Resort. Niet-gasten mogen na betaling het rifeilandje bezoeken.

 

 

 

Goudmijnruïnes

Op Aruba ontstond een ware goudkoorts nadat een herdersjongen in 1824 goud vond bij Rooi Fluit en Rooi Daimari aan de noordkust. Decennialang duurde de zoektocht naar het goud en bezorgde Aruba een enorme welvaartboost. In eerste instantie werd het makkelijk winbare goud uit de grond gehaald. Later moesten de goudmaatschappijen meer moeite doen om het edele metaal boven de grond te krijgen. Er moesten gaten, putten, liften en schachten gegraven worden.

Aruba telde in die tijd twee goudsmelterijen: de goudsmelterij van Bushiribana en de goudsmelterij van Balashi. In de loop van de tijd zijn er verschillende exploitanten van de goudmijnen en de goudsmelterijen geweest. In sommige tijdvakken was de goudhandel extreem lucratief dan weer waren de kosten hoger dan de baten en moest er geld bij.

De goudindustrie op Aruba vond haar definitieve Waterloo kort na de Eerste Wereldoorlog. De mijnen waren sterk verouderd en er was een gebrek aan dynamiet en grondstoffen om het goud te zuiveren. Na de Tweede Wereldoorlog is nog een (voorlopig) laatste niet succesvolle poging gedaan om de commerciële goudwinning op het Caribische eiland nieuw leven in te blazen.

Restanten van de goudmijnen zijn nog goed te zien bij Miralamar in het Arikok Nationaal Park, Bushiribana aan de noordkust en Balashi bij Spaan Lagoen. De goudsmelterijen zijn vervallen tot betoverende ruïnes en spreken tot verbeelding bij toeristen die zich even wanen in de tijd van het wilde westen van de goudkoorts op Aruba.

Beroemde goudmijnruïnes

Restanten van de goudmijnen

Restanten van de goudmijnen zijn nog goed te zien bij Miralamar in het Arikok Nationaal Park, Bushiribana aan de noordkust en Balashi bij Spaan Lagoen.

Restanten van de Bushiribana goudsmelterij

De goudsmelterij van Bushiribana dateert van 1872 en was de eerste van Aruba. Nadat de goudsmelterij van Balashi de taken overnam van Bushiribana raakte de smelterij in verval. Nu is het een betoverende ruïne die tot de verbeelding spreekt bij toeristen die zich even wanen in de tijd van het wilde westen van de goudkoorts op Aruba.

Restanten van de Balashi goudsmelterij

De goudsmelterij van Balashi is in gebruik geweest van 1900 tot 1916. Bij de ruïnes zijn nog resten te zien van ketels, zuiveringskuipen, vuurovens en de pletmolen. Doordat de ruïnes weinig prioriteit hebben bij de Arubaanse overheid worden de restanten niet voorzien van informatiebordjes en raken ze bovendien steeds verder in verval.

 

Vuurtorens

Om de veiligheid en de oriëntatie van de scheepvaart rondom Aruba te waarborgen staan op drie strategische plekken monumentale en moderne vuurtorens. Sommige vuurtorens zijn eeuwenoud en zeer de moeite waard om te bezichtigen.

 

sinds

locatie

actief

onderhoudsstaat

Willem III-toren

1868

west

nee

goed

Seroe Colorado vuurtoren

1881

zuid

ja

goed

California Lighthouse

1916

noord

ja

goed


Willem III-toren

De Willem III-toren werd in 1868 aan Fort Zoutman gebouwd en staat aan de westkant van Aruba in Oranjestad. De toren diende als uitkijkpost en vuurtoren en vormt de toegangspoort van Fort Zoutman aan de westkant.

Seroe Colorado vuurtoren

De Seroe Colorado is eenenvijftig meter hoog en staat in het zuidoosten van Aruba. De vuurtoren is niet toegankelijk voor het publiek.

California Lighthouse

Centraal op California Point in het noorden van Aruba staat de California Lighthouse. De heuvel waar de vuurtoren op gebouwd is heet Hudishibana. De drieëndertig meter hoge natuurstenen vuurtoren heeft een classicistisch ontwerp maar is helaas niet toegankelijk voor het publiek. Het voormalige vuurtorenwachterhuis dient nu - uiteraard na de nodige aanpassingen - als restaurant.

 

Vanaf de voet van de vuurtoren - die overigens prima met de auto bereikbaar is - heb je een magistraal uitzicht over de twee verschillende kanten van de Caribische Zee, de golfbaan Tierrra del Sol, de California Sand Dunes en zelfs Oranjestad.

 

Vlindertuin

Wanneer je prachtig gekleurde vlinders elegant ziet fladderen door het luchtruim begrijp je waarom dit de meest populaire insectensoort is bij de mens. Ze bijten niet, ze steken niet ze zijn alleen maar een genot voor de zintuiglijke waarneming.

In de tropische vlindertuin van Aruba kunnen vlinderliefhebbers hun hart ophalen. Tussen prachtige exotische planten, waterpartijen met felgekleurde Japanse karpers en rustgevende muziek word je verwelkomd door honderden adembenemend mooie tropische vlinders uit alle delen van de wereld.

De levenscyclus van vlinders is wonderbaarlijk en integrerend te noemen. Uit de door volwassen vlinders gelegde eitjes kruipen de rupsen naar buiten op zoek naar de jonge en frisse blaadjes van waardplanten. Nadat de rupsen zich hebben volgevreten vindt gedurende een aantal dagen de verpopping plaats. Uiteindelijk barst de pop open en kan de pasgeboren vlinder zich gaan opmaken voor zijn eerste vlucht.

Als je alles wilt weten over vlinders kun je je het best aansluiten bij een van rondleidingen die dagelijks worden georganiseerd in de ''Butterfly Farm'' van Aruba. Bezoekers die getuige willen zijn van vlinders die zich uit het popstadium vechten en zich opmaken voor hun maiden flight kunnen deelnemen aan de excursie die vroeg in de ochtend start. Bij het krieken van de dag vinden namelijk deze gebeurtenissen plaats in de levenscyclus van vlinders.

 

Struisvogelboerderij

Bij het aanschouwen van struisvogels die in Nederland worden gehouden vult het hoofd zich al snel met tegenstrijdige gedachten. Enerzijds matched het koele kille polderlandschap niet de savanne- en steppeachtige natuurlijke leefomgeving die je voor ogen hebt als je denkt aan ’s werelds grootste loopvogels. Anderzijds kun je niet aan het gedrag van de exoten aflezen dat hen groot tekort wordt gedaan, in tegendeel zelfs, ze rennen en crossen met het grootste plezier achter elkaar aan.

Op de struisvogelboerderij vlakbij de noordkust van Aruba speelt die verwondering veel minder. Toegegeven, ook hier zitten we ver weg van het Afrikaanse continent, maar de immer razende noordoost-passaatwind heeft het oorspronkelijke vulkanische gesteente in de loop van de tijd naar een Afrikaans gelijkend landschap geslepen en ook hier blijken de gigantische vogels het prima naar hun zin te hebben.

Het kan op de Arubaanse struisvogelboerderij zomaar gebeuren dat een muskietkolibrie - ’s werelds kleinste vogelsoort - een landing maakt op de afrastering die ervoor moet waken dat de struisvogels - ’s werelds grootste vogelsoort - het hazenpad kiezen. De contrasten in de dierenwereld kunnen nauwelijks groter zijn. Volwassen struisvogelmannetjes kunnen doorgroeien tot honderdvijfenvijftig kilogram terwijl de wijzer van de weegschaal bij zijn kleinere soortgenoot bij drie gram stokt, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Kortom op de Aruba Ostrich Farm kun je jezelf met gemak een poosje prima vermaken. Hilarische momenten, zoals tijdens het handmatig voeren, worden afgewisseld met zeer leerzame educatieve intermezzo’s waarbij alle ins en outs van deze Jurassic Park- achtige creaties van moeder natuur vakkundig worden toegelicht.

Na de tour zijn er verder sfeervolle faciliteiten op de struisvogelboerderij waar je je dorst kunt lessen en je honger kunt stillen om vervolgens eventueel in een stijlvol winkeltje authentieke Zimbabwaanse voorwerpen, zoals houtsnijwerken en wandtapijten, te gaan bekijken en te kopen.

 

Ezelopvang

 

Mensen die minder intelligent gedrag vertonen, worden vaak met ezels geassocieerd. “Hij is zo dom als een ezel” is het gezegde dat te pas en te onpas gebruikt wordt. Zelden wordt de waarheid echter zoveel geweld aangedaan als in deze veronderstelling. Toegegeven, ezels zijn eigenzinnige dieren. Maar vergis je niet, ze zijn daarnaast uitermate slim en behoedzaam.

Vijfhonderd jaar geleden zetten de Spanjaarden voet aan wal op Aruba en keken toen recht in de ogen van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het Caribische eiland. Maar de ontdekkingsreizigers kwamen niet alleen in hun gezelschap was ook ruimte voor hun trouwste bondgenoten, de nimmer protesterende ezels. Deze hoefdieren werden in het autoloze tijdperk voornamelijk gebruikt voor het vervoer van goederen en mensen over het eiland.

De vijf eeuwen die voorbij gegaan zijn na de introductie van de ezels zijn op Aruba voor de dieren uiterst turbulent geweest en laten zich nog het beste vergelijken met een dolle rit in een achtbaan. Soms vlogen karretjes bijna uit de bocht en dreigde volledige uitsterving van deze diersoort, dan weer waren er periodes waarin de karretjes rustig hun rondjes draaiden en in die periodes hobbelden de ezels vredig mee in de Arubaanse samenleving.

De laatste decennia hebben een aantal mensen zich het lot van de ezels aangetrokken. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van een stichting die zich als doel heeft gesteld zich te ontfermen over verweesde, mishandelde, zieke en oude dieren.

Bij de stichting “Red Onze Ezel Aruba” werken anno 2010 een twintigtal vrijwilligers die alle zeilen moeten bijzetten om de ruim honderd ezels waar zij zich over ontfermen een waardig leven te geven. Omdat de “Donkey Sanctuary” niet aan het financiële infuus ligt bij de Arubaanse overheid, wordt zij gedwongen creatieve manieren te bedenken om aan de broodnodige financiering te komen.

Zo kun je bijvoorbeeld tegen een maandelijkse vergoeding een ezel adopteren. Ook is er op het ezelreservaat een winkeltje aanwezig waar je de nodige aan ezels gerelateerde artikelen kunt kopen. Verder wordt het erg gewaardeerd als je na een bezoek van de ezelopvang een kleine bijdrage achterlaat en daarnaast ontvangt de stichting de nodige donaties.

Een bezoek aan Aruba is incompleet als je het nalaat om even langs de ezelopvang te gaan. Wordt getuige van de toegewijde vrijwilligers van de “Donkey Sancutuary” en geniet van de dieren die gevrijwaard zijn van alle denkbare ellende en een zorgeloze tijd mogen beleven in het ezelreservaat!

 

Rotstekeningen

De Arawak indianen hebben in het hele Caribische gebied tekeningen achtergelaten op rotswanden. Op Aruba zijn deze schilderingen bijzonder goed geconserveerd gebleven, uniek in de Caribische archipel. Op tientallen plaatsen op Aruba zijn deze rotstekeningen - die dateren van 1000 voor Christus - gevonden.

Ze zijn onder andere te bewonderen in de kalksteengrotten van het Arikok Nationaal Park, het is zeer de moeite waard om daar een kijkje te nemen. De indianen van Aruba woonden overigens niet in de grotten, voor hen waren het waarschijnlijk religieuze plaatsen.

De geometrische tekeningen zijn gemaakt met een soort rode verfstof en stellen mensen en dieren - vissen en vogels - voor. Waarschijnlijk werd er met de vingers gewerkt die eerst in de rode verfstof werden gedoopt. De tekeningen zijn op Aruba zowel aangebracht op kalksteen als op dioriet. Rotstekenigen op dioriet zijn overigens uniek, op de andere eilanden in de Caribische regio zijn alleen maar rotstekeningen aangetroffen op kalksteen.

De fraaie schilderingen zijn ook nu nog heilige plaatsen voor sommige mensen. Zo brengen nazaten van de indiaanse bevolking nog met enige regelmaat een muzikale ode aan hun voorouders op deze locaties.

De rotstekeningen blijven enorm intrigeren. Helaas zijn nog ontelbaar veel onbeantwoorde vragen over de betekenis van de tekeningen. Regelmatig verschijnen er dan ook nieuwe boeken met nieuwe inzichten en ideeën over dit boeiende thema op de markt.

 

locatie

Fontein grot

oost (zuid) (Arikok Nationaal Park)

Ayo-rotsformaties

oost (mid)

 

Overige bezienswaardigheden

Noord

Noord is een plaats in het noordwesten van Aruba en telt ongeveer 17.000 inwoners. Het middelpunt van de stad is de Santa Ana-kerk. De van oorsprong houten kerk dateert van 1766. De kerk is in de negentiende eeuw nog een paar keer herbouwd. De huidige stenen versie dateert van de periode 1914-1919 en is het bezoeken meer dan waard.

Santa Cruz

Santa Cruz is een plaats in het midden van Aruba en telt ongeveer 13.000 inwoners. De Spanjaarden plaatsten ooit het eerste katholieke kruis in het huidige Santa Cruz.

Savaneta

Savaneta is een plaats in het zuiden van Aruba. Savaneta is het oudste stadje van het Caribische Eiland. Hier kwamen de Spaanse ontdekkingsreizigers en de Hollandse kolonisten ooit als eerste aan land.

Savaneta vormt het centrum van de Arubaanse visserij en herbergt een aantal prachtig gerestaureerde monumentale panden. In het stadje is overigens ook een kazerne van de Nederlandse Koninklijke Marine aanwezig.

Aruba Aloëfabriek

In de negentiende eeuw speelde de aloëteelt een belangrijke rol in de Arubaanse economie. Aruba was daarom voor een groot deel beplant met aloëplanten. Tegenwoordig is er weer een hernieuwde belangstelling voor natuurlijke producten en is de Aruba Aloëfabriek weer nieuw leven ingeblazen.

Uit de bladeren van de aloëplanten wordt heldere gel geperst die vervolgens wordt verwerkt tot shampoos, lotions en zonnebrandmiddelen. Naast de mogelijkheid om de Aruba Aloëfabriek te bezoeken is er een klein museum en een winkel waar de nodige aan aloë gerelateerde producten te koop zijn.

De Oude Molen

Twee honderd jaar geleden werd ‘De Oude Molen’ in Groningen gemaakt. In 1960 werd de steenrode molen uit elkaar gehaald, naar Aruba verscheept en weer in elkaar gezet. Nu fungeert het Hollandse icoon als toeristische trekpleister voor voornamelijk Amerikaanse toeristen. Die vinden het prachtig!

 

Ligging en grootte

Ligging

Aruba is één van de ruim 1.000 eilanden van een 3.500 km lange eilandenboog in het Caribische gebied. Deze eilandengordel loopt van het zuiden van Noord-Amerika tot het noorden van Zuid-Amerika en wordt aan de oostkant geflankeerd door de Atlantische Oceaan en aan de westkant door de Caribische Zee.

De eilanden in de Caribische archipel worden in drie groepen verdeeld: de Lucayan Archipelago, de Grote Antillen en de Kleine Antillen.

De Lucayan Archipelago omvat de Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden. De Grote Antillen bestaan uit Cuba, Jamaica, Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse republiek) en Puerto Rico. De Kleine Antillen worden verder onderverdeeld in de zogenaamde Bovenwindse en Benedenwindse Eilanden, een term uit de oude zeilscheepvaart.

Aruba behoort samen met Bonaire en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de ABC-eilanden genoemd waarbij Aruba het meest westelijke eiland is. Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius behoren tot de Bovenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de SSS-eilanden genoemd.

De naam ‘Antillen’ stamt uit de tijd van Christoffel Columbus. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger dacht dat hij de eilanden voor de kust van Indië had bereikt toen hij in de Caribische archipel rondzeilde. Hij noemde deze eilanden daarom ‘Las Ante-Isla’ oftewel eilanden ervóór. Uit deze koloniale tijd stamt de naam ‘De West’ of ‘West-Indië’ voor het Caribische gebied.

Aruba ligt - volgens de geografische coördinaten - 12°31’ noorderbreedte en 70°2’ westerlengte voor de kust van Venezuela in het zuidelijk Caribisch gebied.

De afstand tussen Aruba en Curaçao bedraagt 78 km en tussen Aruba en Bonaire 130 kilometer. Verder is op heldere dagen is de kustlijn van Venezuela te zien die slechts 30 kilometer verderop ligt. Om vanuit Nederland op Aruba te komen dient 9.000 km te worden overbrugd.

Tussen Aruba en de Nederlands getinte Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius ligt ongeveer 900 km Caribische Zee.

 

 

Grootte

Aruba is even groot als het Waddeneiland Texel en heeft een oppervlakte van 180 km2. Het eiland is 30 kilometer lang, 9 kilometer breed en telt ruim 103.000 inwoners. Door haar gunstige geografische ligging schijnt de zon het hele jaar door. Voeg daarbij de verkoelende passaatwinden en je hebt een paradijselijk klimaat. 

Meer dan 1.2 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks Aruba. Het grootste deel van die bezoekers zijn Amerikanen, Canadezen en Venezolanen. Ruim 40.000 Nederlanders stappen jaarlijks in een vliegtuig of gaan aan boord van een cruiseschip richting het zonnigste plekje van ons Koninkrijk.

 

Landschap

Aruba bestaat uit verschillende landschappen zoals: kilometerlange hagelwitte zandstranden, grillige heuvels, indrukwekkende kalksteenplateaus en verrassende zandduinen.

De oostkant van Aruba is voor het grootste deel vlak en dichtbevolkt. Het westen van het eiland - waar ook het Arikok Nationaal Park is gesitueerd - is wat heuvelachtiger en vrijwel onbevolkt.

Het klimaat op Aruba is erg droog er zijn dan ook geen permanente rivieren op het eiland. Wel zijn er de zogenaamde rooien, kloofvormige dalen in het heuvellandschap, die zich in de regentijd met water vullen. Het woord rooi is afgeleid van het Spaanse woord arroyo (beek).

Het gesteente en de rotsen die je op Aruba aantreft en die het eiland zo fraai aftekenen zijn van verschillende oorsprong zoals; vulkanisch lava, kwartsdioriet, tonaliet, hooiberggiet en kalksteenkoraal.

Normaal oogt de vegetatie op het Caribische eiland dor en grauw maar gedurende de regentijd zuigen de bomen en struiken zich vol met het overvloedige water en verandert Aruba in een groen eldorado.

Kustlijn

De kustlijn van Aruba kent twee gezichten. Aan de westkant liggen de wereldberoemde brede witte stranden van Palm Beach en Eagle Beach. Aan deze zijde van het Benedenwindse Eiland liggen ook enkele smalle stranden die veelal bezaaid zijn met prachtig versteend koraal en door zeestromingen gepolijste kiezelstenen. 

Op de kust beukende golven en een straffe wind vind je aan de oostkant. Het water en de wind van de Atlantische Oceaan hebben hier het gesteente in de meest grillige vormen geboetseerd. Aan deze kant van Aruba worden de kale kalksteenplateaus onderbroken door grillige boka’s (baaien) met betoverende stranden.

Cunucu 

Het middenstuk - de cunucu - heeft veel weg van een wildwest-achtig landschap. Torenhoge cactussen, vetplanten, rotsformaties, zandverstuivingen en de zo karakteristiek door de wind gevormde divi-divi bomen vormen hier het landschap.

Zandduinen

Zandduinen zijn te vinden in het noordoosten van Aruba. De zandduinen van Aruba zorgen voor een surrealische en buitenaardse omgeving. Dit gebied is niet toegankelijk voor auto’s maar je kunt er wel heerlijke wandelingen maken.

 

Flora

Op Aruba heerst een steppeklimaat. Doordat er weinig regen valt gedijen er alleen maar plantsoorten die met beperkt water kunnen overleven. Er is vanzelfsprekend een groot verschil voor de planten tussen de regenperiode en de droge periode. Tijdens de regentijd zuigen de planten zich helemaal vol met water en kleurt het landschap van Bonaire weelderig groen.

Er zijn ruim 500 verschillende plantensoorten op Aruba beschreven maar de cactussen winnen het ruim als het gaat om de kwantiteit en diversiteit. Drie plantensoorten worden direct met de naam Aruba geassocieerd: cactussen, divi-divi en aloë vera.

Cactussen

Cactussen zijn zeer ruim vertegenwoordigd op Aruba. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Dat varieert van metershoge boomcactussen tot kleine bolcactussen. Bolcactussen hebben lange roodzwart gekleurde stekels waarmee je niet graag met je voet door gepierced wordt. De cactussen vervullen een prominente rol in het zo karakteristieke landschap van Aruba.

De meest voorkomende cactus op Aruba is de kadushi (Cereus repandus). Deze zuilcactus kan maar liefst vier meter hoog worden en wordt door de lokale bevolking voor diverse doeleinden ingezet. Enerzijds wordt de cactus gebruikt als efficiënte erfafrastering en anderzijds worden er van de plant culinaire hoogstandjes gefabriceerd in de Arubaanse keuken zoals kadushi-soep.

Cactussoorten van Aruba (selectie)

Nederlands

Engels

Latijns

Bolcactus

Turk’s cap cactus

Melocactus macracanthos

Boomcactus

-

Ritterocereus griseus

Cactus

Barbed-wire cactus

Acanthocereus tetragonus

Cactus

-

Pereskia guamacho

Cactus

-

Pilosocereus lanuginosus

Meloencactus (Milon di seru)

-

-

Schijfcactus

-

Opuntia curassavica

Schijfcactus

-

Opuntia elatior

Spaanse juffer

Prickly pear

Opuntia wentiana

Zuilcactus

-

Subpilocereus repandus

Zuilcactus (Cadushi)

Giant club cactus

Cereus repandus

 

Overige plantensoorten

De divi-divi is hét symbool van Aruba. Deze boom groeit met de richting van de passaatwinden mee en krijgt op deze manier haar karakteristieke vorm. De divi-divi boom die op Eagle Beach pronkt is een van het meest gefotografeerde objecten van het Caribische eiland. Het looizuur dat uit de vruchten kan worden gewonnen speelde vroeger een belangrijke economische rol op Aruba. Sinds de introductie van de synthetische looimiddelen is deze functie van de divi-divi verloren gegaan.

De andere plantensoort die nauw met Aruba is verbonden is de aloë vera. Dit is een vetplant waarvan tientallen varianten bestaan. Het geleiachtige sap uit de aloëbladeren wordt een geneeskrachtige werking toebedeeld. De aloë vera is met de Hollanders vanuit Afrika naar Aruba gekomen. Het Benedenwindse Eiland was ooit het grootste aloë exporterende land ter wereld. Aruba kreeg de naam aloë-eiland omdat hele land vol stond met aloëplanten.

De agave is ook een plantensoort die een belangrijke economische rol heeft gespeeld op Aruba. Uit de bladeren van de agave sisalana wordt sisal gewonnen. Sisal is een tropische vezel met tal van toepassingen. Met name in borstels, vloerbedekkingen en dartborden wordt sisal verwerkt. Overigens kan deze vetplant doorgroeien tot hoogtes van 10 meter!

 

Overige plantensoorten van Aruba (selectie)

Nederlands

Engels

Latijns

Aloë vera

Aloe vera

Aloe vera

Agave

Agave

Agave

Acacia

-

-

Bromelia

Bromeliad

Bromelia humilis (B. lasiantha)

Bougainvillea

-

-

Flamboyant

-

-

Geelhout

-

-

Hortensia

-

-

Kalebas

-

-

Kibrahacha

-

-

Orchidee

-

Brassavola nodosa

Potloodplant

Pencil tree

Euphorbia tirucalli

Pokhout

Lignum-vitae

Guaiacum officinale

Pokhout

Roughbark lignum-vitae

Guaiacum sanctum

Rode zadelboom

-

-

Steenhout

-

-

Sabalpalm

Sabal palm

Sabal cf. causiarum (Sabal sp.)

Witte zadelboom

-

-

Verfhout

-

-

Waaiboom

Divi-divi

Caesalpinia coriaria

Zeedruif (Stranddruif)

Seagrape (Baygrape)

Coccoloba uvifera

-

Mottled spurge

Euphorbia lactea

-

-

Guaiacum officinale

-

-

Guaiacum sanctum

-

-

Tabebuia chrysanthia

 

Fauna


 

 

Fauna van Aruba algemeen

Het unieke landschap van Aruba vormt de natuurlijke habitat van tal van dieren. Voor sommige diersoorten is Aruba zelfs de enige plaats waar zij voorkomen. Daarnaast wordt Aruba uiteraard omspoeld door de Caribische Zee met haar koraalriffen en bezit het derhalve een enorme rijke verzameling aan zeedieren. In totaal zijn er op Aruba en in de wateren rondom Aruba meer dan 1.000 verschillende diersoorten beschreven.

Sinds de Spaanse ontdekking van Aruba zijn er nieuwe dier- en plantensoorten op het eiland geïntroduceerd die het lokale ecosysteem sterk beïnvloed hebben. Zo brachten de genoemde Spanjaarden geiten en ezels met zich mee die in de loop van de tijd voor een aanzienlijk deel zijn verwilderd en door hun enorme vraatzucht een grote druk hebben gelegd op de inheemse dier- en plantensoorten.

Sinds tien jaar is er weer een nieuwe diersoort - Boa constrictor - in het ecosysteem van Aruba terecht gekomen met grote negatieve gevolgen voor het natuurlijke evenwicht van de Arubaanse natuur. De wurgslangen hebben op Aruba namelijk geen natuurlijke vijanden en planten zich razendsnel voort. Allerlei diersoorten komen hierdoor in grote problemen en dreigen zelfs uit te sterven.

Er zijn de laatste tijd allerlei projecten opgestart op Aruba om het aantal Boa’s terug te dringen. Ze worden zoveel mogelijk gevangen en vervolgens op een humane manier geeuthanaseerd.

Om de kwetsbare fauna en (flora) van Aruba te beschermen en te waarborgen voor toekomstige generaties is er een natuurpark opgericht op het eiland. Het Arikok Nationaal Park beslaat ongeveer 17% van Aruba en werd opgericht in het jaar 2000.

In het Arikok Nationaal Park zijn medewerkers constant bezig zijn om de verschillende diersoorten te inventariseren, te documenteren en te beschermen. Zo vindt er gedurende het jaar veel wetenschappelijk onderzoek plaats, om zoveel mogelijk data te verzamelen. Betrouwbare data zijn essentieel voor een goed natuurbeleid en natuurbeheer.

Op Aruba wordt veel onderzoek gedaan naar vier verschillende zeeschildpaddensoorten die fourageren en nestelen op het eiland. De dieren worden nadat ze gevangen zijn gewogen, onderzocht en gemerkt om vervolgens weer teruggezet te worden in de Caribische Zee. Op deze manier worden waardevolle gegevens verzameld over deze reptielen. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar de choco (Arubaanse holenuil) en de cascabel (Arubaanse ratelslang) op Aruba.

Koraalriffen

De koraalriffen vormen de natuurlijke leefomgeving van tal van tropische vissen en andere bewoners. Koraal behoort tot de holtedieren en bezit een dode kern met levende koraalsteen afzettende uitstulpingen. De koraaldiertjes voeden zich voornamelijk met plankton en algen.

De koraalriffen worden in de hele wereld ernstig bedreigd. Met name door het opwarmen van de oceanen ontstaat het zogenaamde ‘bleaching’, het verbleken van het koraal. Het bleaching leidt uiteindelijk tot het afsterven van het koraal.

Maar ook door overbevissing, verontreiniging en beschadigingen door boten en duikers wordt het koraal ernstig bedreigd. Aantasting van het koraal heeft grote gevolgen voor de bewoners van de riffen die daar namelijk volledig van afhankelijk zijn.

De Arubaanse autoriteiten en de Arubaanse bevolking zijn zich bewust van het feit dat de natuur van Aruba de belangrijkste aantrekkingsbron voor de toeristen is. De bezoekers komen voor spectaculaire stranden, intacte koraalriffen en helder oceaanwater. In totaal kun je 50 verschillende soorten koraal aantreffen in de Caribische Zee bij Aruba.

Koraal

De koraalriffen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, opgebouwd uit koraal. Koraal is een mutualistische, symbiotische samenwerking tussen duizenden koraaldiertjes (koraalpoliepen) en miljoenen kalkwiertjes (zooxanthellen) die tezamen een kolonie vormen.

De koraaldiertjes zijn maximaal een paar centimeter groot en geven aan de kalkwiertjes het veilige huisje waarin zij kunnen leven. Als tegenprestatie leveren de kalkwiertjes zuurstof en halen ze kalk uit het zeewater dat nodig is voor het exoskelet van de koraaldiertjes.

Hersenkoraal is een voorbeeld van een koraalkolonie. Alleen aan de oppervlakte van deze bolvormige koraalkolonie leven koraaldiertjes en kalkwiertjes. Net onder de oppervlakte bevindt zich dood materiaal. Als het koraaldiertje sterft, blijft er alleen een leeg exoskelet over. Dit exoskelet vormt de bodem voor weer een nieuw koraaldiertje. Op deze manier blijft de koraalkolonie groeien en in het geval van hersenkoraal zal de bol een steeds grotere diameter krijgen. Koraalriffen zijn een verzameling van koraalkolonies.

Wereldwijd zijn er ruim 6.000 verschillende soorten koraal beschreven, waarbij de kalkwiertjes verantwoordelijk zijn voor de honderden verschillende kleuren en tinten die het koraal kan aannemen. De koraaldiertjes zelf zijn kleurloos. Koraaldiertjes voeden zich met plankton. Om zich te voeden, steken ze in de nacht hun tentakels uit hun kalkstenen huisjes en vangen zo de voedzame micro-organismen uit het zeewater.

Koraalsoorten van Aruba (selectie)

Nederlands

Engels

Latijns

Brandkoraal

-

Millepora

Elandgeweikoraal

-

-

Hersenkoraal

Brain Coral

Faviidae

Hertshoornkoraal

Staghorn Coral

Acropora cervicornis

Kuipkoraal

-

-

Plaatkoraal

-

-

Pilaarkoraal

-

-

Rode koraal

Red Coral

Corallium rubrum

Sterkoraal

-

-

Steenkoraal

-

Scelactinia

Schorskoraal

-

Gorgonaria

Waaierkoraal

-

Telestacea

Zwart koraal

-

-

 

Kunst

Ondanks het feit dat je Aruba eerder met hagelwitte stranden dan met kunst associeert kent het tropische eiland een levendige kunstscene. De hedendaagse kunstbeoefenaars creëren mooie producten en een deel van de Arubaanse kunstenaars geniet zelfs wereldfaam.

Uiteraard is Aruba een eiland en dat zorgt voor een zekere isolatie. Maar op Aruba heeft zich een geschiedenis voltrokken die in bepaalde opzichten uniek is te noemen en die een gezonde voedingsbodem is gebleken voor tal van kunstuitingen.

Indianen

Het begint natuurlijk al met de Caiquetío’s (een stam van het volk van de Arowakken), de oorspronkelijke bewoners van Aruba. Deze indianen hebben tal van sporen achtergelaten op het Caribische eiland. Stenen werktuigen, keramiek en schelpsieraden zijn de stille getuige van de indiaanse beschaving van de Caiquetío’s.

Echter, de rotstekeningen zijn de meest tot de verbeelding sprekende tastbare herinneringen aan het indiaanse verleden. De geometrische schilderingen zijn gemaakt met een soort rode verfstof en stellen mensen en dieren voor. Ze zijn te bezichtigen op zo’n dertig plaatsen, zowel in de buitenlucht op verschillende rotsformaties als in de grotten van het Arikok Nationaal Park.

Tal van hedendaagse Arubaanse kunstenaars vinden nog inspiratie bij het culturele erfgoed van de indianen en verwerken nog allerlei indiaanse symbolen en technieken in hun kunstuitingen.

Immigratie

Een tweede bepalende factor voor het ontstaan van de typische Arubaanse kunst zijn de grote immigratiegolven die het Caribische eiland de laatste vijfenzeventig jaar heeft overspoeld. Aruba kent nu een bevolking die opgebouwd is uit maar liefst tachtig verschillende nationaliteiten uit alle delen van de wereld.

Olie is nooit gevonden op Aruba, maar het eiland heeft een zeer prominente rol gespeeld in de mondiale raffinage en overslag van het zwarte goud. Er zijn biljoenen (een 1 met 12 nullen!) vaten ruwe olie geraffineerd en overgeslagen op het tropische eiland, ongekend natuurlijk voor zo’n klein stipje in de grote Caribische zee.

Uiteraard kon de lokale Arubaanse bevolking al dat werk niet alleen verhapstukken en er ontstond een enorme stroom van werkimmigranten richting Aruba. Een groot deel van de gelukszoekers kwam uit de Caribische regio. Landen als Venezuela, Trinidad en Tobago, Grenada en Saint Vincent werden hofleverancier. Maar ook Suriname en Madeire leverden volop arbeiders voor de Arubaanse olie-industrie. Het hoger geschoolde personeel werd geworven in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De laatste decennia heeft de olie-industrie als grootste werkgever plaats gemaakt voor een enorme toeristen-industrie. Ruim 1.2 miljoen bezoekers weten jaarlijks het tropische Aruba te vinden en daarmee is Aruba een van de best bezochte bestemmingen in de Cariben. Deze florerende toeristen-industrie zorgde ervoor dat er voor de tweede keer in de Arubaanse geschiedenis een grote arbeidsimmigratiegolf ontstond. Om alle vacatures in de toeristische sector en de ondersteunende bedrijven en instellingen in te vullen kwamen (en komen) werkimmigranten uit de hele wereld naar Aruba toe.

Met al deze verschillende nationaliteiten arriveerde ook een heel breed spectrum aan culturen en religieuze opvattingen op Aruba. Het Caribische eiland heeft zich bij uitstek ontwikkeld als een multiculturele samenleving. Opmerkelijk genoeg hebben deze immigranten vrijwel altijd harmonieus samengeleefd met de lokale bevolking en heeft het nooit tot noemenswaardige conflicten geleid op Aruba.

Zo’n smeltkroes van verschillende volkeren heeft natuurlijk ook zijn gevolgen gehad voor de Arubaanse kunst, cultuur en tradities. Het multiraciale en multiculturele karakter van Aruba heeft de kunst- en cultuuruitingen op het eiland gevormd en verrijkt. Het meest markante voorbeeld hiervan is wel het wereldberoemde Arubaanse carnaval. Dit weken durende immense volksfeest werd ooit geïntroduceerd door werkimmigranten uit Trinidad en Tobago.

De kunstenaars op Aruba zijn op een bepaalde manier geografisch te rangschikken. Op de eerste plaats zijn er kunstbeoefenaars die op Aruba zijn geboren en getogen en die daar hun hele leven blijven wonen en werken. Op de tweede plaats zijn er de uit Arubaanse ouders geboren kunstenaars die zich voornamelijk in Nederland ophouden en daar hun kunst bedrijven. Daarnaast zijn er nog Arubanen die hun geboorte-eiland hebben verlaten en elders in de wereld kunst produceren met aan Aruba gerelateerde onderwerpen. Tenslotte zijn er nog de vele immigranten waarbij Aruba een prima inspiratiebron blijkt te zijn om te excelleren in een kunstcarrière.

Nederland

En dan is er natuurlijk de historische band met Nederland en met de overige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het onderwijs op Aruba is voor een aanzienlijk deel op het Nederlandse systeem gebaseerd. Veel hedendaagse Arubaanse kunstenaars hebben in hun onderwijsjaren kennis gemaakt met Nederlandse tradities en dat zal ongetwijfeld een bepaalde invloed hebben op hun kunstuitingen.

 

Beeldende kunst

Liefhebbers van de beeldende kunst kunnen op Aruba een waar paradijsje tegemoet zien. De schilderkunst, tekenkunst, glaskunst, textiel, beeldhouwkunst, sculptuur, fotografie, keramiek, installatie, grafische vormgeving, multimedia en de moderne media zijn ruim vertegenwoordigd op het Caribische eiland.

 

discipline

Annemiek van Vliet

-

Anjo Rotteveel

-

Alida Martinez

schilderkunst, textielkunst, beeldhouwkunst en mix media

Alfonso de Windt

schilderkunst

André Kock

schilderkunst

Belinda de Veer

schilderkunst en beeldhouwkunst

Ciro Abath

glas, keramiek, brons en andere metalen

Daan Homan

schilderkunst

Danilo Geerman

schilderkunst en keramiek

Dick Tuinder

beeldhouwkunst

Edmond Tujeehut

-

Eefje van der Straten van Twillert

schilderkunst

Ephraim Britten

schilderkunst

Elvis Tromp

schilderkunst en grafische vormgeving

Elvis Lopez

schilderkunst en installatie

Evelino Fingal

schilderkunst, muntenontwerper en bankbiljetontwerper

Elisa Lejuez-Peters

schilderkunst en fashion

Frank Croes

-

Francis Escalona

-

Frans Sluiter

schilderkunst

Grace Ashruf Rahusen

schilderkunst

Gustave Nouel

schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst en monumentaal vormgever

Glenda Heyliger

beeldhouwkunst

Gilbert Senchi

beeldhouwkunst

Guido Vonk

keramiek

Heleen Bongers

fotografie

Irene Peterson

-

Jeanne Ecury

schilderkunst

Jane Hochstuhl Getty

schilderkunst

Jani Croes

schilderkunst

Joannes Donati

schilderkunst

Juancho Dijkhoff

schilderkunst

Junior de Windt

-

Lara Kuiperi

fotografie

Laureen Croes

schilderkunst

Marian Abath

glas en zilver

Maria Teresa Martinez

schilderkunst

Marcello Werleman

-

Marlene van Blarcum

schilderkunst

Marco van Esdonk

schilderkunst, sculptuur en glassieraden

Marisol Canizales

schilderkunst

Miriam de L’Isle

keramiek

Melvin Anderson

glasblaaskunst

Mo Mohamed

schilderkunst

Nadine Salas

fotografie

Osaira Muyale

schilderkunst

Pablo Teófilo Quant

schilderkunst

Rosalie Klein

fotografie

René van Nie

schilderkunst

Renwick Heronimo

grafische vormgeving

Robert Arenz

fotografie

Rosanna Koelewijn-Tromp

schilderkunst

Ruurd M. van der Meulen

schilderkunst en fotografie

Ruthy Vrieswijk-Bergen

schilderkunst

Ryan Daniel Oduber

moderne media

Stan Kuiperi

schilderkunst

Sandra Quandt

maritieme kunst (schelpen, ect.)

Sonya Lemminga

schilderkunst

Timothy Charles

-

Vanessa Paulina

schilderkunst

Vera Croes

keramiek

Wouter van Romondt

schilderkunst

Wim de Waal

schilderkunst


Literatuur

Net als in ieder ander gekoloniseerd land heeft de Arubaanse literatuur verschillende fases doorlopen. In eerste instantie vertoonde de literatuur grote overeenkomsten met hetgeen wat in het moederland werd geschreven. Vervolgens grepen de schrijvers terug op hun eigenheid en ontstond er een lichte rebellie. In de laatste fase werd de literatuur doordrenkt met verzet tegen de kolonisator en probeerde de auteur het volk tot andere inzichten te laten komen jegens de kolonisator.

De Arubaanse literatuur is multilinguaal; Papiaments is de meest gebezigde taal. Maar daarnaast wordt er ook geschreven in het Nederlands, Engels en Spaans.

Verder is het Arubaanse indianismo een term die onlosmakelijk met de Arubaanse literatuur verbonden is. In het romantische indianisme wordt het pre-Columbiaanse Aruba verheerlijkt. Dat was de tijd dat de bewoners van het eiland in volledige harmonie leefden met de prachtige ongerepte natuur en verder niet gestoord werden door vreemde mogendheden van buitenaf die enkel en alleen op winstbejag uit waren.

Op Aruba zijn een paar goed geoutilleerde bibliotheken aanwezig. Iedereen die interesse heeft in de geschiedenis, de poëzie en andere literaire werken over Aruba kan hier dagen grasduinen in tientallen meters boeken. Alle belangrijke Arubaanse auteurs zijn vertegenwoordigd in deze bibliotheken.

 

genre

Augusto Esteban Croes

dichter

Belén Kock-Marchena

dichter en verhalenverteller

Clarette Quandus

dichter

Denis Henriquez

schrijver, dichter en toneelschrijver

Desiree Correa

kinderboekenschrijver en toneelschrijver

Dax Hassell

dichter en toneelschrijver

Ernesto Rosenstand

dichter en toneelschrijver

Eduardo Curet

dichter

Elston A. Thomas

dichter

Francisco Pardo

schrijver

Frank Williams

schrijver, dichter, toneelschrijver en schrijver van korte verhalen

Frank Booi

dichter

Henry Habibe

dichter, literatuurcriticus en letterkundige

Joan Leslie

schrijver en dichter

Jossy Tromp

schrijver

Josette Daal

kinderboekenschrijver

Jacques Thönissen

schrijver

J.S. Corsen

dichter

J. Tromp

dichter

J.M. Mansur

dichter

Luti Martinez

dichter

Mario Dijkhoff

dichter

Olga Orman

schrijver, kinderboekenschrijver, dichter en verhalenverteller

Osaira Muyale

-

Philomena Wong

dichter

Ruthy Vrieswijk-Bergen

dichter

Rosabelle Illes

dichter

Ruben Odor

dichter

Ramón Todd Dandaré

dichter

René van Nie

schrijver, scenarioschrijver en cineast

Richard Piternella

schrijver

Tico Croes

dichter

Quito Nicolaas

schrijver, dichter en essayist

Yolanda Croes

dichter


Muziek

De muziek op Aruba is een smeltkroes van verschillende muziekstijlen en speelt een belangrijke rol in de Arubaanse maatschappij.

 

genre

Alfonso “Buchi” Boekhoudt

-

Alwin Toppenberg

pianist

Bernadina Growell

zangeres, pianist, accordeonist en gitarist (speler van de cuarta: een typische Arubaanse gitaar met vier snaren)

Caro Emerald

zanger (jazz)

Claudius Phillips

zanger (carnavalsmuziek en gospel)

Carmen Herrera

-

Ivan Jansen

gitarist

Maybelline Arends-Croes

zangeres, pianist en gitarist (speler van de cuarta: een typische Arubaanse gitaar met vier snaren)

Marlon Titre

gitarist

Mo Mohamed

-

Padu del Caribe

zanger, pianist, componist en liedschrijver (songwriter)


Dans

De danskunst speelt een prominente rol in het Arubaanse leven. Alle verschillende danssoorten hebben zich in de loop van de tijd op het eiland verzameld. De Polka, wals, salsa, danza, joropo, baile di cinta (lintendans), merengue, socarengue, reggae, rumba en de tuba hebben zich geïntegreerd in de Arubaanse zang en dans.

 

genre

Astrid Salazar

ballet, jazz, moderne dans en traditionele folklorische dans

Alydia Wever

choreograaf

Carmen Herrera

-

Diana Antonette Wever

klassiek ballet, jazz en flamenco

 

Theater

Naast de vele live-shows in de grote hotels en resorts zijn er op Aruba ook theatervoorstellingen te bezoeken met theaterproducties van eigen bodem.

 

genre

Alydia Wever

-

Carmen Herrera

-

Takhai Mohamed

-

 

Architectuur

Vroeger werden de huisjes van arme eilandbewoners op Aruba gemaakt van hout, stro, leem, klei, kalk en maïsstengels. “Cas di torto” was de benaming voor dit type huisjes. In het Arikok Nationaal Park is nog zo’n nagemaakte cas di torto te bezichtigen. Doordat de cas di torto zo fragiel waren zijn ze allemaal in de loop van de tijd vergaan en daarom zul je dit type woninkjes verder niet meer tegenkomen op Aruba.

Huizen die wel stand hielden zijn de cunucu (kunuku)-woningen. De cunucu-woningen komen voor op het platteland (authentieke plattelandshuizen) en in de steden van Aruba, de zogenaamde stads-cunucu-huisjes. Het waren eenvoudige huisjes met een woonkamer en wat slaapkamers. Verder bezitten de cunucu-huisjes veel Hollandse elementen zoals oranje dakpannen en tegels.

Pas sinds 1940 bestaat er airconditioning. Daarom moesten de huizen op Aruba voor die tijd op een andere manier gekoeld worden om ze nog enigszins leefbaar te maken onder de hoge temperaturen op het Caribische eiland. De Arubanen bouwden hun huizen op de wind, zodat er altijd maximaal gebruik werd gemaakt van de koeling door de passaat-winden.

Curaçao is beroemd om haar vele landhuizen en herbergt na Cuba het grootste cultureel historische erfgoed van het Caribische gebied. In vergelijking met de monumentale huizen op Curaçao zijn de huizen op Aruba kleiner. Ook hebben de huizen op Aruba altijd gesloten galerijen.

De hedendaagse Arubaanse architecten laten zich nog steeds inspireren door de cunucu bouwstijl van vroeger. De huizen hoeven nu echter niet meer op de wind te staan, maar staan met de voorgevels gericht op de straatkant.

Film

Het eerste Aruba International Film Festival vond plaats in 2010. Niemand minder dan Richard Gere gaf acte de presence op het succesvol verlopen festival. Het Film Festival is een flinke stimulans voor jonge Arubaanse filmmakers die zich het vak meester willen maken en zich verder willen ontwikkelen.

 

discipline

Francisco Pardo

-

 

Kunstinstellingen

Aruba Art and Management Concultancy (AAMC)

Sint Nicolaas Foundation for the Arts (SINFA)

South End Art Foundation

Westin Aruba

 

Cultuur algemeen

  

Doordat op Aruba in de loop van de eeuwen een bevolkingsopbouw heeft plaatsgevonden van meer dan 80 nationaliteiten, is Aruba een eiland met een enorme rijke cultuur. Die royale diversiteit aan verschillende volkeren blijft overigens tot en met de dag van vandaag gevoed worden. Nog steeds vinden veel mensen van landen uit de directe omgeving van Aruba hun emplooi op het Caribische eiland en verrijken de cultuur dus nog verder.

De inwoners van voormalige Nederlandse Antillen en Aruba hebben de laatste 500 jaar onder verschillende invloedssferen gestaan en dat heeft ook zijn stempel op de culturele ontwikkeling gedrukt. De bevolking van de Benedenwindse Eilanden, waaronder Aruba, is derhalve voornamelijk Latino-Caribisch georiënteerd met Nederlandse invloeden. De inwoners daarentegen van de Bovenwindse Eilanden zijn Anglo-Caribisch georiënteerd met Amerikaanse invloeden.

Arubanen zijn uitermate trots op hun vlag, wapenschild en volkslied, maar het absolute vlaggenschip van de Arubaanse cultuur vormt het Papiaments. Het is een unieke taal die ook op de twee andere ABC-eilanden (Bonaire en Curaçao) wordt gesproken.

Door de eeuwen heen heeft het geloof een prominente rol gespeeld op Aruba. De kerken zitten dan ook vol tijdens de vele missen en diensten die worden gehouden. Ook sport is niet weg te denken op Aruba. Vooral het honkbal zit in de genen bij de Arubanen. Het medialandschap op het Benedenwinde Eiland is zeer divers en uitgebreid, zeker als je beseft dat het een klein eiland is met ruim 104.000 inwoners.

Het klimaat op Aruba drukt een belangrijke stempel op de manier hoe huizen en gebouwen gebouwd werden. De noordoost passaatwind is altijd ingezet om de woningen op een aangename manier te ventileren en te koelen. Ondanks de airco mogelijkheden van vandaag de dag, gebruiken sommige hedendaagse architecten nog steeds de principes van windkoeling.

Mensen die van lekker eten houden zijn op Aruba aan het juiste adres. Op het eiland wonen 80 verschillende nationaliteiten die door de eeuwen allemaal een steentje hebben bijgedragen aan de vorming van een unieke en bijzonder appetijtelijke keuken.

Dans en muziek spelen een belangrijke rol in de Arubaanse samenleving. Er zijn tientallen verschillende danssoorten en muziekstijlen die het hele jaar door te bewonderen zijn op het Caribische eiland. Op Aruba vinden het hele jaar door tal van culturele evenementen plaats met als hoogtepunt het jaarlijkse carnaval.

 

Vlag, wapenschild en volkslied 

Aruba heeft een aantal nationale symbolen waaronder een vlag, wapenschild en volkslied. De vlag en het Arubaanse volkslied zijn al ruim 30 jaar in gebruik. Het wapenschild van Aruba kent een langere geschiedenis. Dit symbool is al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in gebruik.

 Vlag

  

Sinds 18 maart 1976 heeft Aruba een eigen vlag. De vlag bestaat uit drie elementen. Een lichtblauwe achtergrond (de zee en de lucht), een vierpuntige rode ster (de vier talen die op Aruba gebroken worden: Papiaments, Nederlands, Engels en Spaans) en twee gele strepen (de twee sectoren die Aruba welvaart brachten: industrie en toerisme)

Wapenschild

Het wapenschild van Aruba bestaat sinds 1955. Het oorspronkelijke ontwerp is van het Atelier voor Heraldische Kunst in Amsterdam. Het wapenschild van Aruba bestaat uit de volgende onderdelen:

Aloë vera

de eerste bron van inkomsten van Aruba

Hooiberg

symboliseert het eiland Aruba dat uit de zee oprijst

Handdruk

de vriendschappelijke relaties die Aruba met andere landen onderhoudt

Rad / Wiel

symboliseert de industrie en de vooruitgang van Aruba

Kruis

symboliseert geloof en toewijding

Leeuw

symboliseert kracht en overvloed

Laurierbladeren

symboliseren vrede en vriendschap

 

Volkslied

Sinds 18 maart 1976 heeft Aruba een eigen volkslied: Aruba Dushi Tera (Aruba, zalig land). Het volkslied is geschreven door Juan Chabaya Lampe en gecomponeerd door Rufo Wever.

Aruba patria aprecia

Aruba gewaardeerd vaderland

nos cuna venera

onze geliefde geboortegrond

chikito y simpel bo por ta

ook al ben je klein en eenvoudig

pero si respeta

je wordt gerespecteerd

 

O, Aruba, dushi tera

Oh, Aruba, zalig land

nos baranca tan stima

onze dierbare rots

nos amor p’abo t’asina grandi

onze liefde voor jou is zo groot

cu n’tin nada pa kibre

dat niets het kan breken

cu n’tin nada pa kibre

dat niets het kan breken

 

Bo playanan tan admira

Je stranden worden bewonderd

cu palma tur dorna

en zijn met palmen versierd

bo escudo y bandera ta

je wapen en je vaandel zijn

orguyo di nor tur!

ons aller trots!

 

O, Aruba, dushi tera

Oh, Aruba, zalig land

nos baranca tan stima

onze dierbare rots

nos amor p’abo t’asina grandi

onze liefde voor jou is zo groot

cu n’tin nada pa kibre

dat niets het kan breken

cu n’tin nada pa kibre

dat niets het kan breken

 

Grandeza di bo pueblo ta

De grootsheid van jouw volk is

su gran cordialidad

haar enorme hartelijkheid

cu Dios por guia y conserva

moge God leiden en behouden

su amor pa libertad!

haar liefde voor de vrijheid

 

O, Aruba, dushi tera

Oh, Aruba, zalig land

nos baranca tan stima

onze dierbare rots

nos amor p’abo t’asina grandi

onze liefde voor jou is zo groot

cu n’tin nada pa kibre

dat niets het kan breken

cu n’tin nada pa kibre

dat niets het kan breken

  

Wandelen

Naast strandwandelingen - kilometerslange hagelwitte zandstranden - zijn er op Aruba hele aantrekkelijke wandeltochten te maken. Het mooiste gebied om te wandelen op Aruba is in het Arikok Nationaal Park. In dit park zijn verschillende wandelroutes uitgezet die een representatief beeld geven van de natuur op Aruba.

California Point is ook aanbevelingswaardige gebied voor een wandeling. Dit is het meest noordelijke puntje van Aruba waar de natuurelementen fraai samen komen. Aan de oostkant de ruige oceaan waar doorlopend metershoge golven op de kustlijn beuken in gezelschap van de altijd aanwezige passaatwinden, die hier vrijspel hebben. Aan de westkant het rustige zeewater en het witte strand van Arashi Beach. Daartussen witte zandduinen, alsof je jezelf in de Sahara waant!

 

Arikok Nationaal Park

Het Arikok Nationaal Park is gezegend met een aantal gevarieerde toeristische wandelroutes:

Cunucu Arikok trail

Route langs Cunucu Arikok

Sero Arikok trail

Route naar de top van de Sero Arikok (185 m)

Sero Jamanota trail

Route naar de top van de Sero Jamanota (188 m)

Natural Pool trail

Route naar de Natural Pool

Plantage Prins naar Dos Playa trail

Route van Plantage Prins naar Dos Playa

Miralamar trail

-

Rooi Tambu trail

-

Rooi Prins trail

-

Masiduri trail

-

  

Paardrijden

Het landschap van Aruba is uitermate geschikt voor een paardrijdtocht. De torenhoge cactussen, karakteristieke divi-divi bomen en de ruige rotsformaties dragen bij aan de wildwest-achtige sfeer. Talloze onverharde paden en doorgangen doorklieven bovendien dit filmische decor. Met een viervoeter daar doorheen stappen, draven of galopperen voelt als een waar genot.

Tijdens het paardrijden kun je overigens ook prima kennismaken met fascinerende fauna van Aruba. Zo kun je op je pad o.a. getuige worden van wegduikende hagedissen, zonnende leguanen en tal van vogelsoorten.

De paarden op Aruba zijn vaak kleine Zuid-Amerikaanse rassen zoals de Paso Largo en Paso Fino. De meeste maneges op Aruba hebben paarden voor verschillende niveaus. Er zijn viervoeters voor mensen die nog nooit hebben paardgereden en voor ervaren ruiters en amazones. Vaak zijn er voor kinderen speciale paardrijprogramma’s.

Op sommige maneges op Aruba kun je paardrijlessen volgen. Dat kunnen lessen zijn voor beginners maar ook voor amazones en ruiters die enige rijervaring hebben in de paardensport zijn er mogelijkheden.

Op Aruba zijn verschillende ranches waar je paarden kunt huren en waar verschillende begeleide tochten worden georganiseerd ver weg van het ‘drukke’ verkeer. De ritten voeren namelijk door de kunuku - het achterland van Aruba - , langs de grillige kust of op het strand.

Paardeneiland

Verder is het interessant om te weten dat er een historische band bestaat tussen de edele hoefdieren en Aruba. Het eiland werd het paardeneiland genoemd omdat er enorm veel paarden werden gefokt. De paarden werden door de West Indische Compagnie (WIC) gebruikt tijdens de militaire campagnes in Brazilië.

De paardenbaai aan de westkust refereert nog aan die tijd. Net voor de kust werden de paarden te water gelaten om ze al zwemmend Aruba te laten bereiken.

Ranches

 

adres

El Paseo Ranch Aruba

Westpunt z/n

Rancho La Ponderosa

Papaya 30

Rancho Notorious

Boroncana 8e, Noord

Rancho del Campo

Sombre 22e, Santa Cruz

Rancho Daimari

Tanki Leendert 249

The Gold Mine Ranch

Matividiri 60

 

Vogels spotten

Vogelspotters komen royaal aan hun trekken op het vogelrijke Aruba. Er zijn meer dan 170 verschillende vogelsoorten beschreven op het eiland. Deze verschillende vogelsoorten zijn grofweg in drie groepen te verdelen.

De eerste groep vormt de vogels die permanent op het eiland verblijven en dus ook op het eiland broeden. De tweede groep behelst de vogels die op Aruba overwinteren. Tot slot zijn er nog vogels die een tussenstop maken op Aruba om weer op kracht te komen.

Daarnaast kunnen sommige vogelsoorten die op Aruba gespot worden beschouwd worden als dwaalgasten. Dwaalgasten zijn vogels die incidenteel op Aruba worden waargenomen maar er feitelijk niet thuis horen.

Het feit dat Aruba in het bezit is van een flink aantal zoetwaterbronnen draagt er aan bij dat veel vogels prima kunnen overleven op het doorgaans droge Caribische eiland.

Sommige vogelsoorten komen alleen maar op Aruba voor. Dit geldt onder meer voor de Arubaanse holenuil. Het is een kleine zeldzame roofvogel van slechts twintig centimeter groot die holen graaft onder de grond voor zijn nest. De Arubanen zijn erg trots op de Arubaanse holenuil en zijn beeltenis prijkt op vele gebruiksvoorwerpen op het eiland onder meer op bankbiljetten.

Het Arikok Nationaal Park, het Spaan Lagoen en het Bubali Vogelreservaat zijn de ideale plekken om de vogels te bekijken.

Vogelsoorten van Aruba

Nederlands

Engels

Latijns

Amerikaanse bosruiter

Solitary Sandpiper

Tringa solitaria

Amerikaanse fregatvogel

Magnificent Frigatebird

Fregata magnificens

Amerikaanse kleine zilverreiger

Snowy Egret

Egretta thula

Amerikaanse blauwe reiger

Great Blue Heron

Ardea herodias

Amerikaanse dwergstern

Least Tern

Sterna antillarum

Amerikaanse goudplevier

American Golden Plover

Pluvialis dominica

Amerikaanse smient

American Wigeon

Anas americana

Amerikaanse torenvalk

American Kestrel

Falco sparverius

Amerikaanse oeverloper

Spotted Sandpiper

Actitis macularius

Amerikaanse purperhoen

Purple Gallinule

Porphyrio martinica

Amerikaanse meerkoet

American Coot

Fulica americana

Amerikaanse nachtzwaluw

Common Nighthawk

Chordeiles minor

Amerikaanse bonte scholekster

American Oystercatcher

Haematopus palliatus

Amerikaanse bontbekplevier

Semipalmated Plover

Charadrius semipalmatus

Amerikaanse schaarbek

Black Skimmer

Rynchops niger

Amerikaanse klipzwaluw

Cliff Swallow

Petrochelidon pyrrhonota

Alaskastrandloper

Western Sandpiper

Calidris mauri

Arubaanse cayennestern

Cayenne Tern

Thalasseus eurygnatha

Audubon-pijlstormvogel

Audubon’s Shearwater

Puffinus lherminieri

Baardvireo

Black-whiskered Vireo

Vireo altiloquus

Bandsteltkluut

Black-winged Stilt

Himantopus himantopus

Baird-strandloper

Baird's Sandpiper

Calidris bairdii

Bahamapijlstaart

White-cheeked Pintail

Anas bahamensis

Bartramruiter

Upland Sandpiper

Bartramia longicauda

Bruine pelikaan

Brown Pelican

Pelecanus occidentalis

Bruine gent

Brown Booby

Sula leucogaster

Brilstern

Bridled Tern

Sterna anaethetus

Bigua aalscholver

Neotropic Cormorant

Phalacrocorax brasilianus

Bahamapijlstaart

White-cheeked Pintail

Anas bahamensis

Bandijsvogel

Belted Kingfisher

Megaceryle alcyon

Blauwstaartsmaragdkolibrie

Blue-tailed Emerald

Chlorostilbon mellisugus

Blauwvleugeltaling

Blue-winged Teal

Anas discors

Bonapartes-strandloper

White-rumped Sandpiper

Calidris fuscicollis

Blonde ruiter

Buff-breasted Sandpiper

Tryngites subruficollis

Bonte strandloper

Dunlin

Calidris alpina

Bonte stern

Sooty Tern

Sterna fuscata

Boerenzwaluw

Barn Swallow

Hirundo rustica

Caribische flamingo

Greater Flamingo

Phoenicopterus ruber

Caribische troepiaal

Carib Grackle

Quiscalus lugubris

Caribische koet

Caribbean Coot

Fulica caribaea

Caribische purperzwaluw

Caribbean Martin

Progne dominicensis

Cayennetiran

Brown-crested Flycatcher

Myiarchus tyrannulus

Chileense kievit

Southern Lapwing

Vanellus chilensis

Chuck-will's widow

Chuck-will's Widow

Caprimulgus carolinensis

Dougall-stern

Roseate Tern

Sterna dougallii

Drieteenstrandloper

Sanderling

Calidris alba

Dwergfuut

Least Grebe

Tachybaptus dominicus

Dwergplevier

Piping Plover

Charadrius melodus

Dwerglijster

Swainson's Thrush

Catharus ustulatus

Dikbekfuut

Pied-billed Grebe

Podilymbus podiceps

Dikbekplevier

Wilson's Plover

Charadrius wilsonia

Fluitreiger

Whistling Heron

Syrigma sibilatrix

Geelbuiksapspecht

Yellow-bellied Sapsucker

Sphyrapicus varius

Geelkruinkwak

Yellow-crowned Night Heron

Nyctanassa violacea

Geelkopcaracara

Yellow-headed Caracara

Milvago chimachima

Geelsnavelkoekoek

Yellow-billed Cuckoo

Coccyzus americanus

Geelvleugelzanger

Golden-winged Warbler

Vermivora chrysoptera

Gele zanger

Yellow Warbler

Dendroica petechia

Gestreepte strandloper

Pectoral Sandpiper

Calidris melanostos

Gestreepte tiran

Streaked Flycatcher

Myiodynastes maculatus

Geoorde treurduif

Eared Dove

Zenaida auriculata

Geoorde aalscholver

Double-crested Cormorant

Phalacrocorax auritus

Grauwe gans

Greylag Goose

Anser anser

Grauwe franjepoot

Red-necked Phalarope

Phalaropus lobatus

Grijskopkoekoek

Gray-capped Cuckoo

Coccyzus lansbergi

Grijswang-dwerglijster

Gray-cheeked Thrush

Catharus minimus

Grijze strandloper

Semipalmated Sandpiper

Calidris pusilla

Grijze koningstiran

Gray Kingbird

Tyrannus dominicensis

Grote stern

Sandwich Tern

Sterna sandvicensis

Grote pijlstormvogel

Great Shearwater

Puffinus gravis

Grote zilverreiger

Great Egret

Ardea alba

Grote franjepoot

Wilson's Phalarope

Phalaropus tricolor

Grote grijze snip

Long-billed Dowitcher

Limnodromus scolopaceus

Grote geelpootruiter

Greater Yellowlegs

Tringa melanoleuca

Groefsnavelani

Groove-billed Ani

Crotophaga sulcirostris

Holenuil

Burrowing Owl

Athene cunicularia

Huismus

House Sparrow

Passer domesticus

Jacana

Wattled Jacana

Jacana jacana

Kanoetstrandloper

Red Knot

Calidris canutus

Kerkuil

Barn Owl

Tyto alba

Koningsstern

Royal Tern

Thalasseus maximus

Koningstiran

Eastern Kingbird

Tyrannus tyrannus

Koereiger

Cattle Egret

Bubulcus ibis

Kokmeeuw

Common Black-headed Gull

Larus ridibundus

Kuifcaracara

Crested Caracara

Caracara plancus

Kleine elenia

Lesser Elaenia

Elaenia chiriquensis

Kleine groene reiger

Green Heron

Butorides virescens

Kleine blauwe reiger

Little Blue Heron

Egretta caerulea

Kleine jager

Parasitic Jaeger

Stercorarius parasiticus

Kleine toppereend

Lesser Scaup

Aythya affinis

Kleine kokmeeuw

Bonaparte’s Gull

Larus philadelphia

Kleine grijze snip

Short-billed Dowitcher

Limnodromus griseus

Kleine geelpootruiter

Lesser Yellowlegs

Tringa flavipes

Kleinste strandloper

Least Sandpiper

Calidris minutilla

Killdeerplevier

Killdeer

Charadrius vociferus

Knobbeleend

Comb Duck

Sarkidiornis melanotos

Kraagplevier

Collared Plover

Charadrius collaris

Kwak

Black-crowned Night Heron

Nyctiocorax

Lachmeeuw

Laughing Gull

Larus atricilla

Lachstern

Gull-billed Tern

Sterna nilotica

Maskerstekelstaart

Masked Duck

Nomonyx dominicus

Maskergent

Masked Booby

Sula dactylatra

Mangrovereiger

Striated Heron

Butorides striata

Mangrovekoekoek

Mangrove Cuckoo

Coccyzus minor

Maïsparkiet

Brown-throated Parakeet

Aratinga pertinax

Muskietkolibrie

Ruby-topaz Hummingbird

Chrysolampis mosquitus

Musduif

Common Ground-Dove

Columbina passerina

Naaktoogduif

Bare-eyed Pigeon

Patagioenas corensis

Noordelijke parula

Northern Parula

Parula americana

Noordamerikaanse kluut

American Avocet

Recurviostra americana

Noordamerikaanse ruwvleugelzwaluw

Northern Rough-winged Swallow

Stelgidopteryx serripennis

Noddy

Brown Noddy

Anous stolidus

Oranje troepiaal

Troupial

Icterus icterus

Oeverzwaluw

Collared Sand Martin

Riparia riparia

Oostelijke bospiewie

Eastern Wood Pewee

Contopus virens

Pijlstaart

Northern Pintail

Anas acuta

Purperzwaluw

Purple Martin

Progne subis

Regenwulp

Whimbrel

Numenius phaepus

Reuzenstern

Caspian Tern

Sterna caspia

Roodkraaggors

Rufous-collared Sparrow

Zonotrichia capensis

Roodpootgent

Red-footed Booby

Sula sula

Roodhalsreiger

Reddish Egret

Egretta rufescens

Roodhalsduif

Scaly-naped Pigeon

Columba squamosa

Roodsnavelkeerkringvogel

Red-billed Tropicbird

Phaethon aethereus

Roodoogvireo

Red-eyed Vireo

Vireo olivaceus

Rode lepelaar

Roseate Spoonbill

Ajaia ajaja

Rode grutto

Hudsonian Godwit

Limosa haemastica

Rode kolibrie

Ruby Topaz

Chrysolampis mosquitus

Rose fluiteend

Fulvous Whistling Duck

Dendrocygna bicolor

Rotsduif

Rock Dove

Columba livia

Rosse franjepoot

Red Phalarope

Phalaropus fulicarius

Roestflankzanger

Chestnut-sided Warbler

Dendroica pensylvanica

Ringsnaveleend

Ring-necked Duck

Aythya collaris

Ringsnavelmeeuw

Ring-billed Gull

Larus delawarensis

Salvin-vliegenpikker

Northern Scrub Flycatcher

Sublegatus arenarum

Schuitbekreiger

Boat-billed Heron

Cochlearius cochlearius

Schoorsteengierzwaluw

Chimney Swift

Chaetura pelagica

Smelleken

Merlin

Falco columbarius

Steenloper

Ruddy Turnstone

Arenaria interpres

Steenduif

Ruddy Ground Dove

Columbina talpacoti

Steltstrandloper

Stilt-Sandpiper

Calidris himantopus

Strandplevier

Kentish Plover

Charadrius alexandrinus

Suikerdiefje

Bananaquit

Coereba flaveola

St. Thomas parkiet

Brown-throated Parakeet

Aratinga pertinax

Slopeend

Northern Shoveler

Anas clypeata

Slechtvalk

Peregrine Falcon

Falco peregrinus

Soraral

Sora Rail

Porzana carolina

Sparrenpiewie

Olive-sided Flycatcher

Contopus virens

Spreeuw

European Starling

Sturnus vulgaris

Tapuit

Northern Wheatear

Oenanthe oenanthe

Texas-nachtzwaluw

Lesser Nighthawk

Chordeiles acutipennis

Tennesseezanger

Tennessee Warbler

Vermivora peregrina

Tropische spotlijster

Tropical Mockingbird

Mimus gilvus

Tropische koningstiran

Tropical Kingbird

Tyrannus melancholicus

Vaalstormvogeltje

Leach's Storm Petrel

Oceanodroma leucorhoa

Veery

Veery

Catharus fuscescens

Verreaux-duif

White-tipped Dove

Leptotila verreauxi

Visarend

Osprey

Pandion haliaetus

Visdiefje

Common Tern

Sterna hirundo

Vorkstaart-koningstiran

Fork-tailed Flycatcher

Tyrannus savana

Waterhoentje

Common Moorhen

Gallinula chloropus

Watersnip

Common Snipe

Gallinago gallinago

Witoogspotlijster

Pearly-eyed Thrasher

Margarops fuscatus

Witstaartkeerkringvogel

White-tailed Tropicbird

Phaethon lepturus

Witstaartbuizerd

White-tailed Hawk

Buteo albicaudatus

Witstaartnachtzwaluw

White-tailed Nightjar

Caprimulgus cayennensis

Witbuikreiger

Tricolored Heron

Egretta tricolor

Witbuikelenia

Caribbean Elaenia

Elaenia martinica

Witkapnoddy

Black Noddy

Anous minutus

Witkopmargrietje

White-crowned Parrot

Pionus senilis

Wilde eend

Mallard

Anas platyrhynchos

Wilson-stormvogeltje

Wilson's Storm Petrel

Oceanites oceanicus

Willet

Willet

Catoptrophorus semipalmatus

Witwangzanger

Blackpoll Warbler

Dendroica striata

Zilverplevier

Grey Plover

Pluvialis squatarola

Zilvermeeuw

Herring Gull

Larus argentatus

Zuidamerikaanse ruwvleugelzwaluw

Southern Rough-winged Swallow

Stelgidopteryx ruficollis

Zwartborst cubavink

Black-faced Grassquit

Tiaris bicolor

Zwartbuikfluiteend

Black-bellied Whistling Duck

Dendrocygna autumnalis

Zwartkapstormvogel

Black-capped Peprel

Pterodroma hasitata

Zwarte ibis

Glossy Ibis

Plegadis falcinellus

Zwarte stern

Black Tern

Chlidonias niger

Zwaluwstaartwouw

Swallow-tailed Kite

Elanoides forficatus

   

Landzeilen

Liefhebbers van het landzeilen vallen op Aruba met hun neus in de boter. Op het Caribische eiland kun je namelijk ook deze sport prima bedrijven. Het landzeilen heeft sinds 1999 mondiaal een enorme vlucht genomen. In dat jaar introduceerde de Australiër Paul Beckett een nieuwe revolutionaire landzeiler: de Blokart.

Tot die tijd was het landzeilen maar voor weinig mensen weggelegd maar met de Blokart werd een brede doelgroep aangeboord. Het is een eenvoudig te besturen landzeiler met louter voordelen. Inmiddels zijn er duizenden Blokarts over de toonbank gegaan.

De Blokarts zijn handgestuurd, zeer wendbaar, te vervoeren met een kleine auto, binnen tien minuten op te bouwen, eenvoudig te besturen en geschikt voor een grote doelgroep (vanaf acht jaar). Dit zijn dan ook de redenen waarom deze machines gretig worden ingezet op Aruba.

Op Aruba kun je perfect landzeilen. De immer aanwezige passaatwinden zorgen ervoor dat gebrek aan wind nimmer de spelbreker zal zijn. Uitgerust met een zeiloppervlak van vijf vierkante meter kunnen de landzeilers snelheden bereiken van bijna 60 kilometer per uur.

De organisaties die het landzeilen mogelijk maken geven een korte introductie over de bediening van de ‘landzeiler’ en voorzien in een helm en andere veiligheidsspullen en dan kan de ‘adrenaline rush’ beginnen.

Er zijn verschillende plaatsen die ideaal zijn voor deze sterk opkomende sport. Op Aruba is het helaas niet mogelijk om op het strand te zeilen (strandzeilen).

 

adres

Aruba Active Vacations

Fisherman’s Huts, Oranjestad

 

 

Sportklimmen

Op Aruba kun je sportklimmen op de Grapefield Rock bij Boca Grandi aan de oostkust. Het gebied draagt deze naam omdat er vroeger veel ‘grape trees’ (druivenplanten) groeiden. Op deze forse rotsformatie, met hoogtes van tien tot vijftien meter, zijn vierentwintig verschillende klimroutes met klimhaken uitgezet.

Je kunt beter niet gaan sportklimmen op Aruba in de volle zon. De meeste klimroutes liggen pas in de middag in de schaduw, maar er is ook een klimroute die door een natuurlijke overhang al vanaf tien uur in de ochtend gevrijwaard is van de verschroeiende koperen ploert.

Sportklimmers die in het bezit zijn van eigen klimmateriaal kunnen zelfstandig aan de slag op de klimwand van de Grapefield Rock. Het wordt echter sterk afgeraden om solo te gaan klimmen. Beginners kunnen ook les nemen bij een ervaren instructeur die het gebied goed kent. Op Aruba kun je de nodige klimmaterialen zoals touwen, gordels, slinges, carabiners en achten huren.

Eilandtours

Je kunt Aruba ook verkennen in luxe tourbussen die uitgerust zijn met aircondition en sanitaire voorzieningen. Deze eilandtours brengen je naar alle hotspots van Aruba onder begeleiding van professionele gidsen. Er zijn een aantal touroperators op Aruba die verschillende soorten eilandtours aanbieden.

Enerzijds zijn er korte eilandtours van een paar uur die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Aruba voeren. Op deze hotspots bestaat er een mogelijkheid om even de koele bus te verlaten om vervolgens de locatie te bekijken en te luisteren naar het begeleidende praatje van de reisgids.

Anderzijds zijn er dagvullende eilandtours met alles erop en eraan. Ook tijdens deze eilandtours worden de belangrijkste bezienswaardigheden van Aruba bezocht maar waarbij ook oa de mogelijkheid bestaat om op de mooiste zwem- en snorkelplekjes het azuurblauwe water te betreden en te genieten van de prachtige Arubaanse maritieme wereld. Vaak wordt de snorkeluitrusting gefaciliteerd door de organisator.

Bij deze lange eilandtours worden ook rondleidingen verzorgd bij de fabrikanten van typische Arubaanse producten. Zo zijn er excursies bij de Aruba Aloëfabriek (Arubaanse fabrikant van aloë producten), de Balashi Beer Brewery (Arubaanse bierbrouwerij), Aruhiba Cigar (Arubaanse sigarenmakerij) en bij Aruba Coecoei & Aruba Rum (Arubaanse coecoei- en rumproducent).

Bij de Aruba Aloëfabriek is ook een klein museum en winkeltje te bezoeken waar de nodige aan aloë gerelateerde producten te koop zijn. Uit de bladeren van de aloëplanten wordt heldere gel geperst die vervolgens wordt verwerkt tot shampoos, lotions en zonnebrandmiddelen.

 

Jeepsafari's

Jeepsafari’s zijn erg populair op het zonnige Aruba. Onder begeleiding van ervaren gidsen wordt met Jeep Wranglers of Land Rovers door het ruige Arubaanse terrein ‘gecrossed’ en worden alle topattracties aangedaan. Met name de grillige oostkant leent zich uitermate goed voor deze landactiviteit. Vaak wordt op de mooie plekjes gestopt om te kunnen zwemmen of te snorkelen waarbij de snorkeluitrusting vaak gefaciliteerd wordt door de organisator.

De Natural Pool (Conchi) is een van de hotspots van Aruba die vaak in de route wordt opgenomen. Conchi is Papiamento en betekent ‘kommetje’. De Natural Pool bevindt in het noorden van het Arikok Nationaal Park. Hier aan de ruige oostkust van Aruba heeft zich in de loop van de tijd een kunstmatig zwembadje gevormd. De Natural Pool is maar op drie manieren te bereiken: te voet, te paard en met een terreinauto.

Quad

Een andere optie om ‘off-the-road’ te gaan is met een all-terrain vehicle (ATV) oftewel een quad. Ervaar het quadrijden door het ruige Arubaanse landschap onder aanvoering van een ervaren gids en als je zelf niet durft te sturen er zijn ook tweepersoons quads beschikbaar op Aruba. ATV-safari’s worden door verschillende touroperators op Aruba aangeboden.

Dune Buggy

De Dune Buggy is ooit ontworpen om goed overweg te kunnen in onherbergzame woestijnachtige gebieden en op stranden. Het futuristische voertuigje is dus perfect geschikt voor het wildwest-achtig landschap dat Aruba zo kenmerkt. In het ‘maanvoertuigje’ zit je laag bij de grond waardoor je de ultieme rijervaring ondergaat. Deelnemers van de Dune Buggy Tours maken een rondrit langs een groot deel van de bezienswaardigheden van Aruba.

Monster Truck

Bij sommige touroperators kun je zelfs een Monster Truck Safari boeken. Deze voertuigen bezitten banden met een doorsnede van ruim één meter en worden bestuurd door ervaren chauffeurs. Je zit dus in tegenstelling met een Dune Buggy hoog van de grond met daardoor hele andere vergezichten en rijervaringen.

Jeepsafaries organisaties

 

adres

ABC Tours

Schotlandstraat 61

De Palm Tours

L.G. Smith Boulevard 142, Oranjestad

Explore Aruba

Wabistraat 1, Oranjestad

El Tours

Ir. Luymesstraat 6

Pelican Adventures

J.E. Irausquin Boulevard 232, Oranjestad

  

 

Bubali vogelreservaat

Het Bubali vogelreservaat (Bubali Bird Sanctuary) ligt verassend genoeg midden in de hotelzone van Oranjestad. Van oorsprong was het gebied een zoutpan maar nu is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste broed- en foerageergebieden van het Caribische gebied.

Het vijftig hectare grote reservaat bestaat uit twee zoetwater meertjes die omzoomd zijn met rietpartijen en mangrovevegetaties. De meren worden van water voorzien door het gezuiverde afvalwater van de ontziltingsfabriek. De meren zitten boordevol met visjes, kikkers en insecten. Mede door deze overvloed aan prooidieren fungeert het reservaat als een magneet voor talloze vogelsoorten.

Naast de lokale vogels leven er meer dan tachtig verschillende trekvogels. Aalscholvers, meerkoeten, schaarbeken, bruine pelikanen, grote zilverreigers, kleine purperreigers, koereigers, diverse soorten meeuwen, diverse soorten eenden, fregatvogels en ibissen zijn vogelsoorten die daar veelvuldig waar te nemen zijn.

Het reservaat heeft een observatietoren waar de vogels vooral bij zonsopkomst en zonsondergang kunnen worden gespot. Overdag loopt de temperatuur uiteraard op en worden de gevleugelde vrienden logischerwijs wat minder actief en zijn derhalve minder goed waar te nemen.

Het gebied is erg populair bij gezinnen met kinderen omdat de kans om oog in oog te komen staan met mooie gekleurde exotische vogels zeer groot is. Het is overigens aanbevelingswaardig om een verrekijker mee te nemen om het vogelspotters-feest te vervolmaken.

Spaans Lagoen

Spaans Lagoen aan de westkust van Aruba is een smalle binnenbaai van twee kilometer lang en maximaal vijfhonderd meter breed. Door de getijdenwerking is er een bijzonder ecosysteem ontstaan; een drasland (wetland). Spaans Lagoen is overigens de enige binnenbaai van Aruba en ontstond als gevolg van de zeespiegelstijging na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Spaans Lagoen is ongeveer zeventig hectare groot.

Draslanden zijn gebieden tussen landelijke en waterrijke gebieden en kennen een grote biodiversiteit. Derhalve is de binnenbaai van grote betekenis voor watervogels en is het tevens een belangrijke kraamkamer voor rifvissen en schaaldieren. Spaans Lagoen is mondiaal dermate uniek dat het onderdeel uitmaakt van de Ramsar-conventie.

Bij de uitmonding van Spaans Lagoen in de Caribische Zee ligt een stukje uit de kust, het privé-rifeilandje ‘De Palm Eiland’. Door de prachtige koraalriffen met kleurrijke tropische vissen - met name grote paarsblauwe papegaaivissen - is het rifeiland een van de populairste duik - en snorkelplekken van Aruba.

Franse Pas

Ten noorden van Spaans Lagoen bevind zich een nauwe doorgang tussen de heuvels en de koraalrotsen; de Franse Pas (Frenchman’s Pass). Volgens de overlevering woedde hier aan het begin van de 17de eeuw een hevige strijd tussen Franse invallers en de lokale indianen, waarbij het tot op de dag van vandaag niet geheel duidelijk is welke van beide partijen uiteindelijk aan het kortste eind trok. Dit verhaal heeft zulke mythische proporties aangenomen dat sommige Arubanen nog steeds een beetje angst hebben om in het gebied te bivakkeren!

De Franse Pas is nu een prachtig natuurgebied. Zo leven er in het gebied onder andere honderden Caribische parkieten en andere kleurrijke tropische vogels. Deze dieren produceren een kakofonie van prachtige geluiden die fraai rondgalmen in de groene vallei. Kortom de Franse Pas is een eldorado voor vogelaars, wandelaars en natuurliefhebbers.

California Point

Het meest noordelijke puntje van Aruba draagt de naam California Point. Op deze plaats komen veel verschillende natuurelementen spectaculair tezamen.

Aan de noord- en oostkant jagen de passaatwinden de golven metershoog op. Deze golven spatten vervolgens met veel geweld uiteen op de rotsige kust waarbij het oceaanwater doorlopend onder hoge druk tussen de gaten en kieren van het kalksteengesteente wordt geperst waardoor enorme waterfonteinen ontstaan. Aan deze kant zijn ook huizenhoge rotsformaties te zien die zich na duizenden jaren van blootstelling aan zout zeewater en onaflatende harde passaatwinden hebben gemoduleerd in prachtige natuurlijke kunstobjecten.

Aan de westkant rollen de golven gecontroleerd over het witte strand en heerst een serene stilte. Deze kant van California Point is ook het jachtterrein van bruine pelikanen. Deze stoïcijnse op bommenwerpers gelijkende vogels draaien geduldig hun rondjes boven het blauwe oceaanwater vooraleer ze met één snoekduik en één lepelbeweging een einde maken aan het leven van een overrompeld rifvisje.

California Sand Dunes

Het middenstuk tenslotte wordt opgevuld met prachtige zandduinen (California Sand Dunes) en waan je jezelf in een buitenaards maanlandschap. Het is hier niet toegestaan om met auto’s of motoren er doorheen te crossen maar je kunt er wel magnifieke wandelingen maken.

California Lighthouse

Centraal op California Point staat de California Lighthouse. Deze drieëndertig meter hoge vuurtoren is niet toegankelijk voor het publiek maar aan de voet van dit bouwwerk heb je een magistraal uitzicht over een groot deel van Aruba.

SS California wrak

Voor de oostkust van California Point ligt één van de tien wrakken van Aruba: het SS California wrak. Rond dit bijna honderdjarige schip gaat het verhaal dat het de noodsignalen van de beroemde Titanic ontving maar niet tot actie overging. Omdat dit wrak aan de noordwest zijde van Aruba ligt is het alleen geschikt voor de gevorderde duikers. Max. diepte veertien meter.

Natural Bridge

Aruba was ooit in het bezit van de grootste ‘Natural Bridge’ van het Caribische gebied. De natuurlijke brug bestond uit koraalkalksteen, was ruim dertig meter lang en lag zeven meter boven de zeespiegel.

De Natural Bridge was na de kilometerslange hagelwitte zandstranden dé absolute topattractie van Aruba en trok jaarlijks meer dan één miljoen toeristen. Ook voor fotografen was de brug een waar feest. Na de beroemde dividivi boom (waaiboom) - die pronkt op Eagle Beach -, was de intacte Natural Bridge het meest gefotografeerde object op Aruba. De brug was een van de nationale symbolen van het Benedenwindse Eiland.

Helaas is de brug - na miljoenen jaren van erosie door de harde passaatwind en het beukende oceaanwater - in de nacht van 2 september 2005 ingestort. Het eiland was in diepe rouw. Gelukkig voltrok zich deze ramp in de nachtelijke uren, overdag liepen er namelijk honderden toeristen over de natuurlijke brug heen. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de brug overdag was ingestort.

De restanten van de Natural Bridge zijn nog steeds te bewonderen en het is zeer de moeite waard om deze plek te bezoeken. Deze plaats ligt aan de midwestkust van Aruba in de buurt van Andicuri Beach. Dit gebied is prima met de auto bereikbaar.

Overigens is het wel aardig om de weten dat de autoriteiten op Aruba nog hebben overwogen om de Natural Bridge te restaureren en in de oude staat te herstellen. Uiteindelijk is besloten om de restanten van de Natural Bridge te laten liggen om op die manier de kracht van de natuur te kunnen tonen.

In de buurt van de restanten van de Natural Bridge ligt een kleinere nog intacte natuurlijke brug; de ‘Baby Natural Bridge’. In totaal heeft de beukende oceaan in combinatie met de immer aanwezige harde passaatwinden de achterliggende duizenden jaren acht natuurlijke bruggen laten ontstaan in de rotsige kalksteenplateaus van de oostkust van het Caribische eiland.

Natural Pool

In het noorden van het Arikok Nationaal Park bevind zich de ‘Natural Pool’ (natuurlijk zwembad). De Arubanen spreken over ‘Conchi’ hetgeen in het Papiamento ‘kommetje’ betekent.

Aan de ruige oostkust van Aruba heeft zich in de loop van de miljoenen jaren dit kunstmatige zwembad kunnen vormen. De Natural Pool wordt via een opening in de rotspartijen voortdurend ‘gevoed’ met kraakhelder oceaanwater.

Vanaf de prachtige omliggende rotsen kun je spectaculair in het natuurlijke zwembad springen maar het water is ook bereikbaar via een ‘natuurlijk trappetje’. De Natural Pool is overigens een paar meter diep.

In de Natural Pool is ook de flora en fauna weelderig tot ontwikkeling gekomen, zoals prachtig gekleurd koraal en verschillende vissoorten. Mensen die een snorkelsetje meenemen worden dus rijkelijk beloond.

Uiteraard is het een groot genot om in het kalme water te baden of te snorkelen terwijl in de directe omgeving het geweld van de natuurelementen is te aanschouwen. Bij tijd en wijle kan het op Caribische Zee echter spookachtig stormen. Op die momenten is het niet verstandig om in de Natural Pool te gaan badderen.

De Natural Pool is overigens niet gemakkelijk te vinden. Hiervoor moet je het ruige landschap in het noordoosten van Aruba doorklieven. Deze spectaculaire missie is alleen te voet, te paard of met een terreinwagen uitvoerbaar.

Grotten

Het Arikok Nationaal Park bevat een aantal kalksteengrotten die het bezoeken meer dan waard zijn. Hier kun je kennis maken met formaties van stalagmieten en stalactieten, verborgen kamers, (ongevaarlijke) vleermuizen en duizenden jaren oude rotstekeningen van indianen, de oorspronkelijke bewoners van Aruba.

Vleermuizen

De grotten zijn ook van groot ecologisch belang. Vleermuizen spelen een grote rol bij de bestuiving van de vele plantensoorten in het Arikok Natinaal Park. Voor deze vleermuizen zijn de grotten van essentieel belang om een deel van de nacht door te brengen.

Vleermuizen zijn namelijk de enige diersoort die de zuilcactussen op Aruba kunnen bestuiven en deze zuilcactussen zijn zeer belangrijk voor het eiland, ze vormen een zogenaamde ‘keystone species’ in het ecosysteem op Aruba. Met andere woorden, voor deze plantensoort is een essentiële ‘sleutelrol’ weggelegd binnen de natuur van het Caribische eiland.

Gedurende de droge periode zijn zuilcactussen (vruchten en bloemen) de proviandkast voor vrijwel alle insecten, hagedissen en vogels op Aruba. En een lege proviandkast is niet verenigbaar met het leven. Simpel gezegd: zonder vleermuizen geen zuilcactussen en zonder zuilcactussen geen flora en fauna op Aruba!

Er komen acht verschillende inheemse vleermuissoorten voor op Aruba. Van sommige soorten zijn er helaas nog maar zo’n honderd exemplaren over. De vleermuissoorten van Aruba zijn in drie groepen te verdelen: één viseter, vijf insecteneters en twee nectareters.

Beroemde grotten

Fontein grot

De Fontein grot is de meest bezochte grot van Aruba mede vanwege de goed geconserveerde tekeningen van de indianen in het platfond. De Fontein grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park dicht in de buurt van de kust.

Guadirikiri grot

De Guadirikiri grot (Quadirikiri) is beroemd vanwege twee kamers waar het zonlicht door de gaten in het dak schijnt. In de druipsteengrot leven honderden vleermuizen en zijn tekeningen van de indianen te bewonderen. Ook de Guadirikiri grot bevindt zich in het Arikok Nationaal Park, eveneens kort in de buurt van de Caribische Zee.

Huliba grot

De Huliba grot (Baranca Sunu) is wel bekend als de ‘Tunnel of Love’ vanwege de hartvormige opening. De Huliba grot bevindt zich ten zuidoosten van het Arikok Nationaal Park.

Rotsformaties

Aruba telt verspreid over het eiland prachtige rotsformaties. Deze enorme brokken steen lijken in een bliksemflits zo in het ruige landschap te zijn geparachuteerd, maar het zijn de immense natuurlijke oerkrachten die hier voor verantwoordelijk blijken te zijn.

Het stollingsgesteente is tijdens de oertijd naar boven geperst en in de loop van de tijd heeft erosie, wind en water de rest gedaan. Bij de Ayo- en Casibarirotsformaties waan je jezelf in een prehistorische tijd. De robuuste rotsen worden hier begeleid van bloeiende bloemen en enorme cactussen.

De rotsformaties zijn nu enigszins gecultiveerd met aangelegde trappetjes en paadjes om bezoekers naar duizelingwekkende hoogtes te brengen om daar vervolgens te kunnen genieten van magistrale vergezichten.

Beroemde rotsformaties

Ayo-rotsformaties

De rotsformaties van Ayo vormden ooit een heilige plaats voor de indianen. Zij lieten goed geconserveerde rotstekeningen achter op de indrukwekkende en mysterieuze rotsen. Er zijn verschillende paden aangelegd om het gebied te verkennen.

De Ayo-rotsformaties liggen ten oosten van het plaatsje Paradera en ten noordoosten van de Casibari-rotsformaties.

Casibari-rotsformaties

De 'keien' van de Casibari-rotsformaties lijken zo uit de lucht te zijn gevallen. Deze enorme rotsblokken zijn opgebouwd uit dioriet, een stollingsgesteente. Je kunt er onderdoor, overheen en tussendoor lopen en genieten van prachtige vergezichten.

De Casibari-rotsformaties liggen ten noorden van de Hooiberg en zijn dus gemakkelijk te vinden. De Hooiberg is met 168 meter de op twee na hoogste berg van Aruba. De Casibari-rotsformaties zijn iets kleiner dan de steenstapelingen van Ayo, maar zeker niet minder indrukwekkend.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

30.08 | 18:39

Dag Pieter,
Wanneer je op deze site gaat zie je de verschillende vacatures op Aruba
http://arubanieuws.nu/category/vacatures-op-aruba/
Veel succes gewenst!

...
30.08 | 18:13

Hallo,
Ik ben een docent autotechnieken uit België en wil extra info inwinnen omtrent de benodigde diploma's, certificaten,... om les te kunnen geven in Aruba.

...
24.05 | 21:01

Ik stel voor dat u mijn blog doorleest, hier staat namelijk alles in vermeld. Print onder FORMULIEREN ALGEMEEN de nodige formulieren uit en lees dit doet DIMAS

...
23.05 | 22:12

Halo,
ik ben een wiskunde docent uit Suriname.Werk al langer dan 10 jaar op de middelbare school.Mijn vrouw heeft ook dezelfde cv als ik.
hoe komen wij op ant?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE